Hrvatski radio

Radio Zadar

Karin: Sjećanje na najteže razaranje u 122. godišnjoj povijesti samostana

13.02.2021.

10:40

Autor: fm

Foto/ Filip Matijević

Foto/ Filip Matijević

Foto: - / -

Danas se obilježava i 28. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana Svete Marije Bezgrešne i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu Domovinskom ratu.

Karinski samostan jedan je od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je stradao u agresiji na Hrvatsku. To je bilo najveće razaranje u njegovoj šest stoljeća dugoj povijesti. Najstariji je samostan od njih petnaest u sastavu te provincije. U taj samostan franjevci su došli 1429. g. , a u Domovinskom ratu razoren je u znak odmazde za poraz koji su Srbi doživjeli u akciji 'Maslenica' .

Obilježavanje je počelo hodnjom hrvatskih braniteljskih udruga od magistralne ceste u Donjem Karinu do Franjevačkog samostana, nakon čega će biti položeni vijenaci na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu. U 11sati je sveta misa za Domovinu koju će predvoditi mr.sc. fra Žarko Maretić, ex-provincijal i župnik Dubrave u koncelebraciji sa svećenicima. Liturgijske dijelove pjevat će klapa Hrvatske ratne mornarice „ Sv. Juraj " nakon čega je Kulturni program kojeg izvodi klapa " Sv. Juraj ".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.