Hrvatski radio

Radio Zadar

Koliko su štetne bazne stanice ?

29.11.2014.

12:00

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2013. elektromagnetsko zračenje mobilne telefonije proglasila "moguće kancerogenim za ljude" - poručili članovi Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja na sinoćnjoj tribini u Poljica Brigu.

O tome su, kao i ostalim štetnim utjecajima na zdravlje, na sinoćnjoj tribini u Poljica Brigu razgovarali mještani, predstavnici grada Nina, te članovi Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja. Također su upozorili da je u zadnje vrijeme u Poljica Brigu troje djece oboljelo od leukemije, što povezuju s tamošnjom baznom stanicom. Mještani traže da se ona premjesti, a kako je to sve regulirano - pitali smo Josipa Barušića iz udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja…

U hrvatskim pravilnicima oni nenaju nikakvih ograničenja, mogu vam staviti antenu doslovno ispod prozora, dovoljno je da vaš susjed dozvoli da mu se u njegovo dvorište postavi bazna stanica i mobilni operateri to stave bez ikakve suglasnosti susjeda ili bilo koga i apsolutno zakonski ne možete ništa, kazao nam je Barušić.

Mobilni teleoperateri koriste svaku prigodu da naglase kako nema dokaza o štetnom utjecaju zračenja na zdravlje ljudi. Međutim, to nije istina. Postoji niz znanstvenih istraživanja koja ukazuju da elektromagnetsko zračenje može povećati rizik od zloćudnih tumora i drugih bolesti, kako u odraslih tako i u djece. U ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti dugoročne posljedice za zdravlje ljudi. Dozvoljene vrijednosti zračenje u Republici Hrvatskoj znatno su veće od vrijednosti preporučenih od pojedinih europskih tijela, što dodatno povećava brigu za zdravlje naše djece. Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenje osnovana je upravo s ciljem da se zakonska regulativa na ovom području izmjeni na način da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje ljudi, a da se pri tome ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija. Zajedničkim radom u dobroj vjeri, ovaj cilj se može ostvariti, poručili su članovi udruge. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.