Hrvatski radio

Radio Zadar

Kome dati, a kome uzeti ?

28.03.2014.

15:28

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Višak prihoda u proračunu iz prošle godine u visini 13 i pol milijuna kuna, točnije plan njegove raspodjele podijelio je mišljenja vijećnika Zadarske županije. Amandman su prvi, uz potporu HDZ-a uputili iz HSP-a Ante Starčević. Njihov prijedlog je da se zdravstvu od početnog plana uzme 100 tisuća kuna, srednjim školama 400 tisuća, te 125 tisuća kuna vezanih za projektne dokumentacije, a sve s ciljem poticanja natalitetne politike, što je na kraju i prihvaćeno.

Kome uzeti, a kome dati - svoje odgovore ponudili su SDP-ova vijećnica Renata Sabljar Dračevac, vijećnik HSU - Tomislav Pavić.

"Radije bi bili za to da se prema zdravstvu usmjeri još 200 tisuća kuna, kao i gospodarstvu, " - rekla je Sabljar Dračevac koja bi sredstva oduzela razvojnim projektima. To objašnjava kako od svih navedenih projekata samo dva tekuća, ostali su u fazi izradi. 

U Zadarskoj županiji ima 20 Udruga umirovljenika i mi predlažemo da se 100 tisuća kuna dodjeli županijskoj udruzi umirovljenika. - predložio je vijećnik HSU - Tomislav Pavić.

Župan Stipe Zrilić u šali je odgovorio kako je rasprava najbolje pokazuje kako nije lako podjeliti višak." Nije to baš lako raspodijeliti, već smo prilikom donošenja proračuna odlučili kako podjeliti 5 i pol milijuna kuna, sredstva od 3 milijuna kuna se odnose na ostvareni višak ustanova u vlasništvu županije, a ta sredstva se u pravilu ne diraju, a jedan dio prihoda je namjenski. Vrlo je mali broj stavki u koje se može dirati."- objašnjava župan Zrilić.

Preko 600 tisuća kuna, tako će usmjeriti za nakanade za novorođenčad - Tomislav Šarić, u ime HSP Ante Starčevića. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.