Hrvatski radio

Radio Zadar

"Koraci" najbolji u Hrvatskoj

02.04.2014.

16:34

Autor: ak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koraci, digitalni list Osnovne škole Stanovi iz Zadra, najbolji je školski list u Hrvatskoj.

Unatoč tomu što nikakvog poretka na kraju natjecanja nije bilo, Državno povjerenstvo Lidrana poručilo je ostalim sudionicima tog natjecanja da u radu trebaju slijediti upravo ovaj zadarski školski portal.

Samo se između redaka dalo iščitati da je naš list jedan od najboljih u državi. Dr. sc. Srećko Listeš, član Povjerenstva za školske listove nam je rekao da bi volio da svi idu našim koracima. Tada je izgovorio i poslovicu - per pedes apostolorum, što znači koracima apostola, a to dovoljno govori, kazala nam je jedna od dvije glavne urednice Koraka, Dora Klarić, koja ide u osmi razred Osnovne škole Stanovi. Da bi portal, jer Koraci to i jesu, dostigao visoku razinu, potreban je golem rad. Osnovnoškolci koji ga rade to dobro znaju. No, za kvalitetan rad potrebno je i malo zabave.
Internetski list je takav da se svaki dan nešto novo treba objaviti jer inače ne budeš zanimljiv. Zapravo, da nemamo toliko ljubavi prema tomu i ne volimo toliko raditi, mislim da sve ne bi tako dobro uspjelo, kaže Ana Grgica Knežević, druga glavna urednica Koraka, također osmašica.
Iza projekta stoje mentori Slavica Kovač i Stjepan Lozić. Vjerovali ili ne, Korake dnevno posjeti najmanje 1000 čitatelja, a nerijetko od njih pomoć traže i drugi prosvjetari koji žele napraviti digitalni list. Ono na čemu inzistiram da djeca rade jest dobra oprema teksta i fotografije. Naš list je multimedijski, dakle, ne možemo reći da je riječ o tipičnom školskom listu. To je portal s multimedijskim sadržajem, jer osim što vodim novinare, vodim i filmsku družinu. Novinarstvom se bavimo od 1999., a filmom od 2002., a uskoro bismo mogli objavljivati i radijske sadržaje, otkriva Slavica Kovač koja je pohađala i predavala na Školi medijske kulture punih 14 godina.

Koraci su počeli izlaziti 1999. kao tiskovina. S obzirom na to da su mnogi od tada evoluirali u digitalne listove, a prije svega zbog neusporedivo nižih troškova, tako su i u ovoj zadarskoj školi sa svojim listom odlučili otići na internet. I postali najbolji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.