Hrvatski radio

Radio Zadar

Koracima nade u istinu

17.07.2014.

09:03

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe Sv. Mihovil i 23. obljetnicu progonstva žitelja danas se održava molitvena hodnja "Koracima nade u istinu" Bulić-Vukšić-Lišane Ostrovičke.

Polazak: 17 h  kod spomen obilježja Željka Čubrića u Buliću        

Dolazak:20 h Lišane Ostrovičke 

Šestu godinu zaredom obilježava se 17.07. kao datum stradanja prvih hrvatskih žrtava od srpskih topničkih granata (fra Mile Mamić i Josip Žulj–prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17.07.1991.g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića). Prisjeća se i 23. obljetnice progonstva žitelja Sv. Mihovil s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama. 

U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, a crkve minirane i srušene do temelja. Molitvenom hodnjom želi se hrvatskim žrtvama poručiti da ih se sa poštovanjem sjeća i da su njihovi životi temelj hrvatskog  društva na kojima se gradi budućnost i zalaže za mir. 

Program počinje u 17:00 sati ispred spomen obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića do Vukšića, uz crkvu Sv.Kate do župnog groblja Sv.Mihovila gdje će se moliti odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile. 

S početkom u 20:00 h u crkvi Sv.Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim služit će se  Sv. misa u čast i spomen poginulima u Domovinskom ratu.

Zasigurno spominjanje njihovih imena na neki način dozivamo njihova lica ispred sebe. Oni nisu brojevi, oni su živi ljudi, koji se nisu vratili svojim kućama. Nisu dobili šansu niti stvoriti svoje obitelji. Ovo je jedna prilika da se na jedan dostojanstven način kaže, svjesni smo Vaše žrtve, mi živimo u slobodi , ali jedan dan u godini poklanjamo Vama. - ističe predsjednica Udruge "Žene u Domovinskom ratu" Ivana Haberle.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.