Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreće obnova Kneževe palače

03.11.2014.

14:28

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od danas smo još jedan korak bliže obnovi kompleksa Kneževe palače. Povodom početka provedbe tog velikog projekta odobrenog za financiranje sredstvima EU danas je potpisan partnerski sporazum između koordinatora projekta Grada Zadra i partnera u projektu - Narodnoga muzeja, Turističke zajednice Grada Zadra, Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRAnova te zadarskog Sveučilišta.

Projekt obnove i turističke valorizacije kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače koja je oštećena tijekom Domovinskoga rata, jedan je od 15 projekata iz cijele Hrvatske odabranih za financiranje sredstvima Europske unije, a za grad Zadar od posebnoga značaja i zbog toga jer su to prva sredstva iz europskih strukturnih fondova za infrastrukturne zahvate u našoj zemlji.

Rekonstrukcijom Kneževe palače Zadar će dobiti novi društveni, kulturni i turistički centar na ponos cijeloj zemlji - istaknuo je zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta o ovom projektu teškom 38 milijuna kuna. Gradonačelnik Kalmeta ne sumnja da će projekt biti završen u predviđenom roku:

      Nije lako u sljedeća 24 mjeseca to sve napraviti, ali rokovi su fiksni, vrlo su oštri, no ja vjerujem u sve ove ljude koji su na ovome i do sada radili i u sve nas na kraju krajeva da ćemo to uspjeti i da ćemo 2016. godine imati obnovljenu Kneževu palaču.

O sadržajima u Kneževoj palači Šime Erlić pročelnik Upravnog odjela za EU fondove:

      Predviđeno je da se u centru uredi koncertna dvorana kakvu Zadar još nije imao, multimedijska dvorana, galerijski prostori i prostor za postav Narodnoga muzeja Zadra.

A o početku radova:

      Ožujak 2015.-te se očekuje početak radova.

Projekt rješava dugoročne potrebe grada, županije te institucija u kulturi i turizmu za prezentacijom kulture na moderan i inovativan način čime se uz ostalo podiže konkurentnost novog kulturno turističkog proizvoda Zadra.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.