Hrvatski radio

Radio Zadar

Kreću poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom

15.05.2014.

11:33

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji u punu primjenu kreće prvog siječnja 2015. godine predviđa tzv KVOTNO zapošljavanje - svaka tvrtka će u odnosu na broj zaposlenika trebati zaposliti i osobe s invaliditetom.

Kazao je to danas ministar rada i mirovinskog osiguranja Mirando Mrsić na 10. Međunarodnom stručnom skupu posvećenom rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom koji se danas i sutra održava u Zadru. Evo što još predviđa novi Zakon...

" Jasno da smo tu omogućili poslodavcima da imaju i zamjenske kvote, ako nemaju mogućnost zaposliti osobu s invaliditetom da surađuju s udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom , tvrtkama koje ih već zapošljavaju. Jedna od primjedbi bila je da mi u Hrvatskoj nemamo dovoljno takvih osoba ali to ne stoji, u Hrvatskoj imamo dovoljan broj koji imaju neki oblik invaliditeta a sposobni su radnici, odgovorni radnici i oni doprinose tvrtci više od onoga koliko bi trebali. " 

Gdje je Hrvatska došla u rješavanju ove problematike u odnosu na ostale zemlje Europske Unije pitali smo ministra.

" Tu Hrvatska nije u dobroj poziciji jer još uvijek nismo ostvarili ciljeve koje Europa ima, kod njih je zapošljavanje osoba s invaliditetom uobičajeno i odraz je društveno odgovornog ponašanja kakvo mi kod naših tvrtki još moramo potaknuti" odgovara ministar Mrsić.

Kako će još država poticati poslodavce da više zapošljavaju osobe s invaliditetom ?

  "Jedno je kvotno zapošljavanje, ali s druge strane ćemo preko Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom tvrtkama dodjeljivati sredstva za prilagodbu radnog mjesta.  One tvrtke koje ne budu mogle ostvariti zahtjeve Zakona plaćati će određenu sumu sredstava koja onda ulazi u Fond odnosno Zavod i ona će se koristiti za zapošljavanje invalida. Dakle ona neće biti prihod proračuna nego će se vraćati u sustav da potičemo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sve tvrtke koje budu zapošljavale više od onoga koliko je kvotno predviđeno također će dobiti poticaj, sve s ciljem da što više zaposlimo osoba s invaliditetom. "

 Sustav nije dovoljno umrežen, pojedine institucije nisu dovoljno upoznate sa svojim ovlastima i nisu međusobno povezane kad je riječ o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom - kazala nam je Vesna Škulić, povjerenica predsjednika Republike za osobe s invaliditetom. Ona je jedna od 200-injak sudionika Međunarodnog stručnog skupa koji se na tu temu održava u Zadru. Cilj skupa je podizanje razine svijesti kod poslodavaca ali i kod samih invalidnih osoba .....

" Poslodavci još uvijek nisu dovoljno educirani o svom interesu kad je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a oni su upravo najbolji i najvrijedniji radnici jer žele pokazati kojim vještinama raspolažu, žele se dokazati. Ja radim 28 godina, od 14. sam u invalidskim kolicima, prošla sam kroz cijeli sustav, od Poljoprivredne zadruge u Ražancu, udruga civilnog društva, zavoda, ministarstva, bila sam saborska zastupnica , sada sam u Uredu predsjednika i mislim da sam uvijek bila lojalna zaposlenica" svjedoči Vesna Škulić.

Svi zakoni i međunarodne konvencije od one UN-ove do propisa naših ministarstava ništa ne znače dok god ne ojačamo svijest i poslodavaca i samih osoba s invaliditetom i ne uključimo ih u dobar sustav obrazovanja koji zahtijeva sadašnje tržište rada, napominje savjetnica predsjednika Josipovića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.