Hrvatski radio

Radio Zadar

Lijek za ljetne gužve i brodsko parkiranje

11.08.2014.

15:18

Autor: nbarać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svim vozačima, ali i biciklistima i pješacima dobro su poznate ljetne gužve u prometu. Jedan veći događaj, uz mnoštvo domaćih i stranih gostiju, i prometnice jadranskoga grada kao što je Zadar postanu jedna velika kolona vozila. Stručnjak dr. Željko Marušić s Prometnog Fakulteta predlaže nekoliko rješenja.

Trebalo bi napraviti podzemna i višekatna, te automatizirana garažna parkirališta, ali treba razmisliti i o brodskom parkiranju koje još nitko nije primijenio u Hrvatskoj - neke su od preporuka ovoga prometnog stručnjaka.

Problem manjka parkirnih mjesta teško se može potpuno riješiti. Pogotovo u malim jadranskim gradovima kao što je Zadar. naime, u turističkoj sezoni uvijek će biti više onih koji traže parkiranje nego je parkirnih mjesta - ističe prof.dr. Željko Marušuć, ali ističe kako se nekim zahvatima može ublažiti taj problem može itekako ublažiti.

Gradske vlasti sad bi trebale početi razmišljati za slijedeću sezonu, da se napravi nekoliko novih parkirališta, koja mogu biti višekatna, podzemna, automatizirana , struka tu može ponuditi rješenja. Recimo brodsko parkiranje to još nitko nije opsežnije primjenio u Hrvatskoj. Uvođenjem novih parkinga, rješili bi se gužvi i do 30 posto koje nastaju upravo u potrazi za parkingom. 

Drugi aspekt su građevinski radovi koji se redovito razvuku do polovice srpnja. Radovi se moraju dovršiti najkasnije do 15. lipnja - dodaje Marušić.

Radovi se moraju završiti do sredine lipnja. Ne dopustiti situaciju da krene turistička sezona.

Što se tiče, naplate ulaza u sam grad dr.Marušić nije sklon takvome rješenju, koje je ipak za neka bogatija odredišta kao što su Velika Britanija ili Švedska. Ističe kako se poboljšanjem javnoga i taksi prijevoza također može puno napraviti, što se na zadarskome primjeru zaista i vidi, međutim, upozorava da bez velikih garažnih višekatnih parkirališta, mali jadranski gradovi kao što je Zadar neće riješiti problem prometnih gužvi u turističkoj sezoni. Već izrađene prometne studije ističu otprilike isto, treba samo primijeniti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.