Hrvatski radio

Radio Zadar

Lika i Pag više nisu u IX. izbornoj jedinici

25.05.2023.

11:32

Autor: HRT/Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / Radio Zadar

Vlada predstavlja prijedlog novih izbornih jedinica kojima se želi postići da razlika u broju birača među jedinicama ne bude veća od 3 posto. Oporba zamjera što se jedinice utvrđuju na osnovi preuveličanog broja birača, a ne broja stanovnika, ali i što je procedura izrade prijedloga bila netransparentna te je u njoj sudjelovao samo HDZ.


Oko 80 posto birača ostaje u istim izbornim jedinicama. To se, kako je dosad rečeno - odnosi na sve općine i gradove te 14 županija.  Prijedlog ide u Sabor, a nakon što prođe odbore raspravit će se u dva čitanja na plenarnoj sjednici.  Prem ponuđenom prijedlogu, Lika i Pag više nisu u IX. izbornoj jedinici. 

Premijer Andrej Plenković je rekao da su napravili modifikaciju koja se držala temeljnih načela da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus 2,5 do 3 posto te se, koliko je moguće, prate administrativne granice. Ostaje se na 10 izbornih jedinica koje će birati po 14 zastupnika. Birača po izbornoj jedinici bit će otprilike 360 tisuća, dodao je.


Izmjene zakona o izbornim jedinicama još nisu ugledale svjetlo dana - ali oporba je oštra. Zamjeraju što je zakon rađen "iza zatvorenih vrata", što ide u e-savjetovanje a da ga nije vidio nitko iz krugova opozicije te činjenici da se prijedlog temelji na popisu birača koji "ima pola milijuna ljudi više nego punoljetnih građana s prebivalištem u RH".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.