Hrvatski radio

Radio Zadar

Likvidacija Nauta Lamjane je kao zatvaranje tunela Sv. Rok

25.04.2014.

16:05

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sudska vještakinja za bankarstvo Maja Kostijal na današnjem ročištu radnika Nauta Lamjane protiv Erste Banke i Vrtova sunca zbog kredita od 7.5 milijuna eura kojim je opterećeno kaljsko brodogradilište, nije mogla sa sigurnošću utvrditi je li kredit i došao do krajnjega korisnika. Zato je sud naložio dodatno vještačenje, a to će zasigurno imati utjecaja i na daljnju sudbinu remontnoga brodogradilišta.

Zamršena priča o tome tko je kome i koliko dužan, zbog čega je dobrim dijelom Nauta Lamjana i završila u stečaju, ni na današnjem ročištu nije raspetljana. Ukratko, radnici Nauta Lamjane tužili su Erste banku i Vrtove sunca zbog sumnji da je kredit kojim je opterećena imovina brodogradilišta fiktivan. Tužena banka i tvrtka kojoj je dala kredit od sedam i pol milijuna eura tvrde kako je sve transparentno i potkrijepljeno dokumentacijom, a vještačenje Maje Kostijal neprofesionalno i manjkavo. Zato su tražili dodatno, što im je sutkinja zadarskog Trgovačkog suda Kornelija Knažević i odobrila. Dok se provede novo vještačenje i održi novo ročište, Nauta Lamjana će, prema najavama stečajnoga upravitelja Aleina Khana već odavno biti likvidirana. Hoće li tada biti kasno za utvrđivanje istine o spornom kreditu, pitali smo sindikalca Marija Koštu:

" Nisam razočaran, to je bilo očekivano, naravno da oni neće priznati da su oprali veliki novac kroz brodogradilište. Taj novac nije stigao do brodogradilišta, to je sigurno. Vjerujemo da će pravna država početi funkcionirati i da će se Vlada umiješati. Vlada nema ingerencije nad Trgovačkim sudom ali ima nad pomorskim dobrom i imovinom RH, tamo je brodogradilište i infrastruktura vrijedna 100 milijuna eura i Vlada je odgovorna za upravljanje tom imovinom" navodi Košta. 

A, ne uvaži li Vlada njihove zahtjeve, i tvrtka završi u likvidaciji, Košta poručuje premijeru Milanoviću:  

" Vlada ne smije dozvoliti likvidaciju. To je kao da se zatvori autocesta i tunel Sveti Rok radi nečijih privatnih interesa. Ako se to ipak dogodi premijer mora dati ostavku isti dan. Nas 40 radnika idemo na Markov trg, unatoč svim policijskim specijalcima" odlučan je Marijo Košta. 

U slučaju tužbe brodogradilišta protiv Erste banke i Vrtova sunca Orašac, zbog kredita od 7,5 milijuna eura, kojim je opterećena Nauta, sutkinja Kornelija Knežević prihvatila je zahtjev tuženika da se provede dodatno vještačenje o tome je li sporni kredit fiktivan ili je novac isplaćen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.