Hrvatski radio

Radio Zadar

16:09 / 06.05.2014.

Autor: Mirjana Grahovac

Linić o smjeni: To je njegova odluka i ja ju prihvaćam.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prihvaćam odluku predsjednika Vlade, ali ne želim nikakve komentare dok ne prođu izbori za Europski parlament. Sve što imam, reći ću nakon 25.svibnja, poručio je Slavko Linić koji se u 15 sati kratko obratio novinarima.

Premijer Zoran Milanović smijenio je ministra financija Slavka Linića i na njegovo mjesto predložio Borisa Lalovca, dosadašnjeg Linićeva zamjenika. Razlog za smjenu je ozbiljno narušeno povjerenje te Linićeva politička odgovornost u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke "Spačve". "Prihvaćam odluku predsjednika Vlade, ali ne želim nikakve komentare dok ne prođu izbori za Europski parlament. Sve što imam, reći ću nakon 25.svibnja", poručio je Slavko Linić koji se u 15 sati kratko obratio novinarima.   

Izbori su bitni, ali čist obraz je važniji. Tim je riječima premijer Zoran Milanović objavio smjenu utjecajnog ministra financija Slavka Linića, koji je zbog sporne predstečajne nagodbe Spačve izgubio njegovo povjerenje. 

Napetosti na relaciji Milanovića i Linića izbile su na površinu početkom godine, sa slučajem Linićeva pomoćnika Branka Šegona, a kulminirale nedavnom ostavkom ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec. 

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima premijer je objavio da će novi ministar financija biti dosadašnji Linićev zamjenik Boris Lalovac.  Premijer  smatra da taj razdor neće uzdrmati Vladu. 

Slavko Linić , koji je jutros Banske dvore nakon sastanka s premijerom, napustio bez komentara, novinarima se obratio kratkom izjavom u 15 sati.  Šesti ministar koji je napustio Vladu Zorana Milanovića, a prvi koji je smijenjen,  o činjenici da više ne uživa premijerovo povjerenje, kratko kaže To je njegova odluka i ja ju prihvaćam. 

Zbog stranke, čiji je član više od 20 godina, Linić je odlučio suzdržati se od daljnjih komentara i pričekati da prođu izbori za Europski parlament. 

U predstečajnoj nagodbi  Spačve sve je učinjeno u skladu sa zakonom, pa ta tvrtka danas posluje i podmiruje redovito svoje obveze, izjavio je Linić. 

Linić je svom nasljedniku Borisu Lalovcu poželio puno uspjeha, a svim svojim suradnicima  zahvalio što su pridonijeli tome da budu najuspješnije ministarstvo u Vladi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.