Hrvatski radio

Radio Zadar

M. Botić: Meni je Reisman zapravo simpatična

18.06.2014.

16:45

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U želji da dodatno pojasni svoj istup na Aktualnom satu županijske skupštine vijećnica Akcije mladih Marjana Botić poslala nam je tekst koji objavljujemo u cijelosti.

Ono što sam stvarno rekla na aktualnom satu Skupštine je da je poklanjanjem ove knjige nešto što je zavrijedilo i moralo biti usmjeravanje pažnje na postignuća učenika i njihovih mentora preraslo je društvenu raspravu i svojevrstan skandal. Što je doista neprimjerno. Naime, najmanje nekoliko mentora/ica koji su dobivši ovu knjigu ocijenili da u tome ne mogu vidjeti nešto osobito relevantno, više je isprovocirala naknadna izjava g. župana S. Zrilića na novinarske upite o tom pitanju da je poklanjanje takvog štiva usmjereno “ širenju njihovih horizonata“. Profesija učitelja i nastavnika degradirana je u našem društvu sa materijalne strane do nedopustivih granica, a sad kad im se ono što je moralo biti nagrada Županije za njihove napore i dodatni uložen rad kako bi njihovi učenici postizali uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima, postalo je za mnoge od njih uvreda budući ih se opisalo neinformiranima odnosno „uskih horizonata!?“, što je zapravo te ljude koji ni nebi mogli biti mentori/ce i postizati uspjehe da su zaista takvi,  najjednostavnijim riječima -isprovociralo, bar neke od njih u tolikoj mjeri da svu silinu primjedbi nisam na Županijskoj skupštini u cijelosti ni prenijela.

U dijelu u kojem se navodi da ja darivanje mentora ovom knjigom smatram neprimjerenim,  mogu reći da je meni osobno gospođa J. Reisman zapravo simpatična, a da njezin rad i stavove smatram radikalnim odgovorom isprovociranim jednako radikalnim stavovima koji zastupaju drugačija, a po meni osobno i gora pseudoznanstvena istraživanja – ali moj stav ovdje nipošto nije bitan, nego stav mojih kolegica i kolega mentora za koji sam uvjerena da bi im nagrada Županije u vidu koncertne ili dramske pretplate, bona za knjigu u knjižari ili bilo što drugo što ih ne bi prenerazilo kako se (olako) troši društveni novac – sigurno puno više razveselilo, a mi ne bi pisali o ovakvim negativnostima nego o njihovim uspjesima u radu sa učenicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.