Hrvatski radio

Radio Zadar

Magnet za EU fondove - ekološka proizvodnja

05.05.2014.

15:33

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako do 300 milijuna eura koji su za ruralni razvoj Hrvatske osigurani kroz fondove Europske unije - bila je središnja tema predavanja u benkovačkoj Gradskoj knjižnici. Kako je istaknuto velik interes za povlačenje tih sredstva očekuje se upravo iz naše županije koja je pretežito ruralna sredina i ima ono što Europska unija traži u ovom trenutku, a to je velik potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede.

Radi se o bespovratnim sredstvima, napominju uz ostalo, Pročelnik županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske procese, Davor Lonić i tajnica "Leader mreže Hrvatske" , Bojana Markotić Krstinić.

Program pokriva sve, od osnovne infrastrukture, što je najzanimljive jednicima lokalne samouprave, do poljoprivrede i svih djelatnosti iz tog sektora, izgradnje sustava navodnjavanja, sadnju novih nasada -  Pročelnik županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske procese, Davor Lonić

Za povlačenje tih sredstava morate biti spremni, dakle od uredne dokumentacije, čisto vlasništvo nad zemljom ili objektom koje aplicirate, morate imati sredstva za predfinanciranje....ekološka poljoprivreda je prioritet EU-a, i tu će se usmjeriti velika sredstva - istaknula tajnica "Leader mreže Hrvatske", Bojana Markotić Krstinić dodavši kako dobar primjer povlačenja imamo u Poljskoj.

Maslinar Ivan Atelj iz mjesta Zagrad rekao je kako je potreban veći angažman svih u lancu, od proizvođača do mjerodavnih službi, za konačan uspjeh. Isto tako važno je ujedinjavanje u zadruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.