Hrvatski radio

Radio Zadar

Malim ljekarnama prijeti propadanje

13.05.2014.

11:52

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve ljekarne u Hrvatskoj u ovoj godini bilježe pad prometa od 10 - 15 posto, nadali smo se nekoj stabilizaciji situacije u odnosu na prošlu godinu ali stanje je sve gore i očekujem zatvaranje velikog broja malih ljekarni po općinama - izjavio je to ravnatelj Ljekarne Zadar Božo Čolak jutros govoreći o poslovanju te ustanove na kolegiju župana. Kazao je odmah i hoće li se ovakva situacija odraziti na smanjivanje broja zaposlenih u Ljekarni Zadar:

   " Naime mi sada imamo pokriveno troškova od strane HZZO-a svega 25 posto, čak 75 posto je pokriveno iz drugih usluga - što nikad nije bilo i situacija je sve gora.  Djelatnika imamo koliko ih imamo, ne možemo otpuštati djelatnike, nastojat ćemo sačuvati svako radno mjesto, međutim morat ćemo smanjivati broj ljudi prirodnim odljevom u mirovinu, ali nećemo davati otkaze..." – kazao je Čolak.

Čolak navodi kako je stabilizaciju poslovanja spriječio pad cijene lijekova i smanjena kupovna moć građana, tako da će biti sve teže opstati - predviđa. Ističe kako je u vrlo teškoj situaciji ljekarnička jedinica u Preku, o čijoj će se budućnosti morati  razgovarati, kazao je Čolak županu Zriliću. Ljekarna na Voštarnici koja je bila također u teškoj situaciji spašena je prebacivanjem na Bokanjac i pokazalo se da tamo može funkcionirati, sve bolje posluje i biti će još bolje kad narod počne više dolaziti tamo, to je bio dobar poslovni potez koji će nam pomoći da lakše preživimo - zaključio je podnošenje izvješća na jutrošnjem kolegiju Božo Čolak.

Zdravstvena ustanova Ljekarna Zadar u svom sastavu ima 8 ljekarničkih jedinica: 6 u Zadru, jednu u Benkovcu i jednu u Preku, a trenutačno najupitnija sudbina je jedinici u Preku tvrdi Čolak, te upozorava župana kako će se morati razgovarati o njezinoj budućnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.