Hrvatski radio

Radio Zadar

Maslinarska elita u Zadru

23.01.2014.

12:54

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Trošimo deset puta manje ulja po glavi stanovnika nego Grčka, a domaćim tržištem vladaju uvozna ulja, upozoravaju maslinari.

U tijeku su pripreme za 16. Noćnjak, tradicionalnu međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, koja će se ove godine održati u Zadarskoj županiji.Maslinarska elita okupit će se u Zadru od 13. do 16. ožujka, a jedna od tema bit će i pozicija hrvatskih ulja na svjetskom tržištu.

Iako je maslinovo ulje jedan od domaćih proizvoda s kojim se rado hvalimo hrvatska proizvodnja i potrošnja maslinova ulja mogla bi biti i nekoliko puta veća od sadašnje. Godišnje proizvodimo svega pet milijuna litara i trošimo samo dvije litre maslinova ulja po glavi stanovnika. Za usporedbu Grčka troši 20 litara po stanovniku. Uz to, navodi Lordan Ljubenkov predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, domaćim tržištem vladaju uvozna ulja dok je naš izvoz zanemariv. Tako godišnje uvezemo od 10 do 20 posto ulja na našem tržištu. S druge pak strane:

Mi izvezemo samo oko 200 tona maslinova ulja, najviše u BiH gdje godišnje ide oko 105 tona ili gotovo 50 posto našeg izvoza. 

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Unatoč svemu hrvatska ulja imaju šansu. Naime, u svijetu potražnja za maslinovim uljem raste, a pokušaji plantažne proizvodnje maslina ne postižu očekivane rezultate. Mi pak imamo bogom dane uvjete za maslinarstvo: 

Mi imamo istu priču kao i kod drugih prehrambenih proizvoda, da imamo rascjepkanu proizvodnju, da imamo praktično ručnu obradu i nama maslinovo ulje po ovoj cijeni kojega dobivamo s troškovima proizvodnje mora biti jedan suvenir. Mi moramo ponuditi turistu da ponese sa sobom Hrvatsku u tom maslinovom ulju, Dalmaciju ili Istru

U Zadružnom savezu Dalmacije smatraju kako se pri tom svakom pojedinom tržištu treba pristupiti na njemu najprihvatljiviji način.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.