Hrvatski radio

Radio Zadar

Maslinovo ulje će poskupjeti. Pitanje je samo koliko.

30.08.2022.

12:55

Autor: Anita Perica

Ilustracija - masline

Ilustracija - masline

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Kiša još uvijek stigne spasiti urod maslina na zadarskom području i uz nešto kasniju berbu drastične posljedice izazvane sušom mogle bi se izbjeći. No zato nećemo izbjeći poskupljenje maslinovog ulja koje je procjenjuju maslinari – neizbježno. Pitanje je samo u kolikom postotku. 

Evo što nam je o tome rekao maslinar i vlasnik uljare, Željko Vrsaljko:

       Govorimo o kvalitetnom maslinovom ulju… Naši maslinari su, evo, nastradali poskupljenjem i zaštitnih sredstava, drastičnim poskupljenjem gnojiva, nafta je strašno poskupjela, pretpostavljam da će i prerada maslina poskupjeti s obzirom da je struja išla evo sad za uljare i do 500 posto! I sad, kad se sve to ukalkulira u neku cijenu ulja teško da cijena može ostati ista.


Vrsaljko - izjava

Lani su mraz i suša skupo stajali maslinare zadarskoga kraja. Na području županije tada je ubrano svega 40 posto uroda u odnosu na godinu prije. Ubrano je svega 2800 tona i prerađeno nešto više od 3 tisuće hektolitara ulja i već se tada razmišljalo o poskupljenju jer veća potražnja sama po sebi podiže cijenu. No ove godine moramo uzeti u obzir da je sve već poskupjelo. Zašto bi onda maslinovo ulje – kvalitetno, kako uvijek ističe Vrsaljko - bilo iznimka?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.