Hrvatski radio

Radio Zadar

Meditacijom protiv tjeskobe

07.01.2014.

09:14

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tridesetak minuta svakodnevne meditacije pridonijet će ublažavanju simptoma tjeskobe i depresije, pokazala je analiza rezultata gotovo 50 kliničkih ispitivanja. "Mnogi ljudi prakticiraju meditaciju, no ona se ne smatra medicinskom terapijom", kaže dr. Madhav Goyal, profesor interne medicine na Sveučilištu Johns Hopkins i glavni autor istraživanja objavljenog u stručnome časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Naša komparativna istraživanja pokazala su da se meditacijom uspijevaju ublažiti simptomi tjeskobe i depresije na sličan način na koji to uspijeva uz pomoć antidepresiva", rekao je dr. Goyal, istaknuvši kako je riječ o pacijentima koji ne pate od teških oblika depresije ili tjeskobe.

Znanstvenici su proučavali promjene simptoma kod osoba koje su patile od različitih zdravstvenih problema, poput primjerice nesanice ili fibromijalgije - kroničnog oboljenja koje karakterizira bol u mišićima, vezivnom tkivu, ligamentima te umor i bol na različitim točkama u tijelu.

Samo je mali broj pacijenata obuhvaćenih istraživanjem patio od neke mentalne bolesti. Dr. Goyal i suradnici ustanovili su da je meditacija kao relaksacijska tehnika rada s umom ili oblik budističke tehnike koji se
sastoji u usredotočenosti pozornosti na sadašnji trenutak, pokazala obećavajuće rezultate u radu s pacijentima koji pate od blažeg oblika depresije ili tjeskobe.

Tijekom osmotjednog ciklusa meditacije - po tridesetak minuta dnevno, općenito je uočeno poboljšanje simptoma
boli, tjeskobe i depresije. Znanstvenici su otkrili malo dokaza o općenitom poboljšanju razine stresa i kvalitete života, no analiza kliničkih istraživanja i tijekom idućih šest mjeseci pokazala je da je korist od meditacije neupitna.
Analize su provedene u 47 kliničkih istraživanja i na ukupno 3515 sudionika koji su prakticirali različite tehnike meditacije i patili od depresije, tjeskobe, nesanice, ali i dijabetesa, srčanih bolesti, raka, kroničnih bolesti te ovisnosti o lijekovima i drogama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.