Hrvatski radio

Radio Zadar

Mijat Stanić: Prikupljeno je 160 000 potpisa

15.10.2014.

13:28

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Organizatori inicijative 'Ne damo naše autoceste' zadovoljni su tijekom akcije prikupljanja potpisa. Uvjereni su da će uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa, a građane pozivaju da ih podupru.

Uvjeren da će uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa jedan od organizatora Mijat Stanić u današnjem Aktualnom satu pohvalio se brojem prikupljenih potpisa.

"Danas smo objavili one rezultate koje imamo u prva 4 dana, skupili smo više od 160.000 potpisa" - rekao je Stanić dodajući kako građani ništa ne pitaju vezano uz inicijativu. "Ljudi izlaze iz tramvaja, iz automobila, ostavljaju bicikle, idu ravno prema štandu uzimaju olovke i potpisuju bez ijednog pitanja. Očito građani jako dobro znaju o čemu se radi, jako dobro znaju što im znače autoceste i da ne žele da se one prodaju na 40 godina, već da ostanu u rukama Republike Hrvatske. A sve to, kako bi ih i dalje koristili kao razvojni projekt putem kojeg ćemo se bolje povezivati i razvijati privredu, a prvenstveno turizam" - ističe Stanić.

HDZ-ova oporba je protiv, premijer Milanović, Vlada i resorni ministar kažu da će ići do kraja. Bivši ministar, a danas riječki župan Zlatko Komadina je protiv monetizacije, a koalicijski partneri iz HNS-a ističu da će respektirati volju građana.
A unatoč svim nesuglasicama i optužbama s inicijativom se slaže i zadarski gradonačelnik Kalmeta. "Protiv sam monetizacije. Iz razloga što Hrvatske autoceste su jedan kapital, promet i prihod svake godine raste i kad to stavimo u jedno vrijeme 10, 20, 30, 40 godina, ili već ne znam koliko se planira dati koncesija onda bi to bio ogroman gubitak za hrvatski proračun" - rekao je Kalmeta.

Predsjednik Ivo Josipović jučer je rekao da stvar nije dovoljno dobro iskomunicirana, a unatoč različitim mišljenjima političara Stanić poručuje da će se građani na ovakvim pitanjima ujediniti. "Da, situacija je prilično konfuzna zato što je ovo pitanje od velike važnosti. Političari su prilično svjesni toga, jer će konzekvence svega ovoga trpiti narednih 10-ak Vlada" - ističe Stanić.

Inače, inicijativu su organizirali 7 udruga civilnoga društva, 2 cestarska i pet sindikalnih središnjica, a prikupljanje potpisa traje do 25.listopada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.