Hrvatski radio

Radio Zadar

Milijuni za obnovu kuća

02.07.2014.

13:02

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu Programa energetske obnove obiteljskih kuća za idućih 6 godina predviđa se obnova minimalno 2 tisuće obiteljskih kuća godišnje u čitavoj Hrvatskoj, što je investicija od 207 milijuna kuna po godini.

Kako postati dio programa i kakvi su njegovi učinci  resorni ministri  Anka Mrak Taritaš, Mihael Zmajlović i direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Muler pojašnjavali su sinoć u zadarskoj Gospodarskoj komori. 

Radi se o izuzetno  važnom projektu smatra ministrica Mrak Taritaš:    

Ovaj program omogućuje 40 posto bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Na taj način ne govorimo samo o ekološkoj opredijeljenosti Hrvatske veći o opredijeljenosti Vlade da svojim građanima omogući  postizanje  veće energetske učinkovitosti svojih kuća  ne samo u estetskom veći u  financijskom smislu. 

I dok su nositelji programa dva ministarstva: graditeljstva i okoliša, sredstva i operativni dio su na  Fondu za zaštitu okoliša. 

Upravo smo završili prvi krug odabira korisnika. Imali smo javni poziv na koji su se javile županije, gradovi i općine. Imali  smo izvrstan odaziv. Javilo se pet puta više od očekivanog pa smo povećali budžet. Konkretno od 50 milijuna kuna na 160 milijuna koje će Fond dodijeliti kućanstvima preko jedinica lokalne samouprave, 

kaže direktor Fonda Sven Muler, a ministrica graditeljstva dodatno pojašnjava  kako zainteresirani građani umjesto ministarstvu ili Fondu trebaju se javiti na natječaje lokalne samouprave. 

Obnova fasada, stolarije, obnova sustava  hlađenja i grijanja, uvođenje solarnih kolektora, kotlova  samo su neke od mogućnosti projekta energetske obnove kuća za koji se javila Zadarska županija, a zanimanje je pokazalo još desetak općina. Grad Zadar za sada još ne, ali direktor Fonda Sven Muler smatra kako nije kasno s obzirom da projekt traje do 2020.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.