Hrvatski radio

Radio Zadar

Mini sušara za učenike i studente

18.09.2014.

13:02

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studentima zadarskog Sveučilišta i učenicima srednje poljoprivredne škole Stanka Ožaniča od danas je na raspolaganju mini sušara na solarni pogon za provedbu praktične nastave. Stroj vrijedan oko osam tisuća eura koji služi za sušenje raznih vrsta voća i povrća dobila je županijska Gospodarska komora kroz europski projekt - IPATECH.

Važno je naglasiti i kako će mini sušaru moći koristiti lokalni poljoprivredni proizvođači i to bez ikakve naknade. 

O prednostima korištenja ove tehnologije, profesorica Jasna Rumora sa Sveučilišnog Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu:

Kada je voće ovako smješteno u ovom stroju, ono je osigurano od oštećenja i onečišćenja. Znači nema prašine, nema naleta insekata i samom tom ispravnošću i recirkulacijom toplog zraka, osiguravamo osušivanje tog proizvoda na jedan zdravstveno- ispravan način.

Projekt je započet kroz Poljoprivredno - prehrambeni inovacijski centar, županijske Gospodarske komore: To je tijelo koje može napraviti know - how, koje može organizirati susrete, seminare iz područja zakonodavstva, sigurnosti hrane.. objašnjava voditelj Centra, Petar Pedišić.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.