Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministar Hajdaš Dončić: Gaženica ima veliki potencijal

11.07.2014.

13:30

Autor: ŽMR/NB

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pristajanjem velike turističke krstarice Celebrity Equinox, duge 317 metara, ujedno i do sada najvećeg cruisera koji je do sada pristao u Zadar, zadarska luka Gaženica probno je otvorena za promet. U Zadar je samo ovim brodom stiglo 2800 gostiju.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako Luka Gaženica ima veliki potencijal i da je dobitak za sve.

Postoji veliki potencijal za ovu luku, sada je na privatnom sektoru i Lučkoj upravi da popularizira ovu luku, jer se ona nalazi na idealnom mjestu na Jadranu. Nadomak je Zračne luke, na 2 sata vožnje do Zagreba, tri Nacionalna parka na sat i pol i jednako toliko do Splita - rekao je ministar Hajdaš Dončić, dodajući kako je ova luka velika šansa za zapošljavanje, za grad Zadar i njegovo zaleđe.

Inače, završeni su svi radovi na prvoj i drugoj fazi projekta Gaženica u vrijednosti od 143,8 milijuna eura, dok je za dovršenje luke ostala treća faza izgradnje koja obuhvaća izgradnju zgrade terminala.

Na pitanje novinara hoće li zgrada biti montažna, ministar Hajdaš je rekao da se to već zna dvije godine. Na dodatno pitanje zašto pristaju brodovi u luku koja nije dovršena ministar Hajdaš Dončić je istaknuo da je brod došao i da je luka potpuno spremna. "Zalažem se da se u cijeloj Hrvatskoj izgrađuje infrastruktura, a ovakve zgrade, odnosno terminali su privatni biznis." - rekao je Hajdaš Dončić dodajući kako je za trajektni promet ovakva infrastruktura sasvim dovoljna. "Razgovarali smo s kapetanom ovoga broda, rekao je da zadovoljan i dubinom i gazom i izgledom luke. I što se njega tiče on je potpuno zadovoljan. To znači da je država napravila infrastrukuturu, svoj primarni dio posla. Kada će luka u koncesiju, ovisit će o ponuđačima " - zaključio je Dončić.

Na dodatno pitanje novinara jeli očekivao dolazak gradonačelnika Božidara Kalmete koji nije danas došao u luku, ministar je rekao da je pristojan čovjek, te da je pozvao gradonačelnika Kalmetu.

Inače, povijesni dolazak megacruisera u novu luku Gaženica popratili su tek predstavnici Turističke zajednice Grada Zadra, ali nitko iz Gradske uprave. Na pitanje novinara je li bojkotirao taj važan događaj, gradonačelnik Božidar Kalmeta objasnio je kako na taj događaj nije došao kako ga se ne bi prozivalo da nije na sjednici Gradskoga vijeća, ali i zbog zamjerki prema Lučkoj upravi. "Ono što ja zamjeram Lučkoj upravi je da se treba konzultirati i sa gradom i županijom oko dolaska tako velikog cruisera što je doista značajan događaj za grad. Drugi razlog je što se nitko s lokalnom upravom nije dogovarao oko premještanja trajektnog prometa koje je najavljeno za jesen" - rekao je Kalmeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.