Hrvatski radio

Radio Zadar

Ministarstvo poljoprivrede: Oprez, u EU se pojavila ptičija gripa

18.12.2014.

14:10

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ptičija gripa pojavila se u 4 europske zemlje. U najbližoj nama Italiji, usmrtila je na jednoj farmi preko 1200 razne peradi. Utvrđeno je postojanje podtipa virusa H5N8 koji uzrokuje visoku smrtnost. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest. Vlasnici životinja svaku sumnju moraju prijaviti veterinaru. U dopisu Ministarstva poljoprivrede ne navodi se da je opasna po ljude.

Propćenje donosimo u cjelosti:

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju vezano za pojavu osobito opasne zarazne bolesti influence ptica na području Europske unije u slijedećim državama: Njemačka, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nizozemska i Italija, od čega je u tri države utvrđen podtip H5N8 te velike opasnosti od mogućeg unošenja uzročnika bolesti i na područje Republike Hrvatske, ovim putem Vam skrećem pozornost na slijedeće informacije:

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Prema svojoj patogenosti (sposobnosti da izazove bolest) virus influence ptica dijeli se na:

-          Visoko patogeni virusi IP (VPIP)  se brzo šire i dovode do visoke stope smrtnosti (do 100% u roku od 48 sati)

-          Nisko patogeni virusi IP (NPIP) uzrokuju općenito blage simptome bolesti te lako mogu proći neotkriveni

 

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika(svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru.

ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST

    Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti

­   Potištenost                        

­   Nakostriješenost perja

­   Značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta

­   Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun

­   Edem glave i vrata

­   Cijanoza kreste i podbradnjaka

­   Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu

­   Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

 U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

17 h

Nadin 2022

Kušanje vina