Hrvatski radio

Radio Zadar

Mještani Poljica protiv repetitora

01.12.2014.

16:09

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poljica Brig, mjesto je blizini Zadra u kojem živi nešto više od 300 stanovnika. Umnogome je nalik na sva manja sela u Hrvatskoj, osim po jednome - u samo nekoliko godina troje je djece oboljelo od leukemije.

S obzirom na to da je u središtu Poljica smještena bazna stanica za mobilne telefone i to samo nekoliko desetaka metara od vrtića, mještani sumnjaju da su za oboljenja kriva zračenja. 

Petnestak djece svako jutro ide u vrtić gdje provode mnogo vremena. Najviše se igraju vani, na igralištu.
Samo nekoliko desetaka metara od vrtića je i bazna stanica mobilnog operatera, kako tvrde mještani, izvor sveg zla u Poljicima. Emil Knežević i Đovani Lerga prošli su pravi pakao jer su im djeca oboljela od akutnog oblika leukemije.


Pošto me je oparilo, što kažu umirem od straha. Čim kaže od prehlade da ga glava boli ja mislim na ono najteže. To je najveći problem. Znači psihički više nisi normalan, ni ja ni žena. To je veliki problem. - kaže Knežević.
Moj mali je fala Bogu za sad zadnji koji je obolija. Njegova mala je prije toga. Imamo još jednoga susjeda tu prije. Znači, 3 slučaja zadnjih 12-13 godina. - kaže Lerga.


Njihove su kuće od bazne stanice udaljene oko 150 metara. Đango Smokrović, koji se nedavno oženio i dobio dijete, počeo je graditi kuću preko puta.


Strah me. Ja sam se boja i prije toga, svi se bojimo, svi smo u strahu, a sad kad imamo svoju obitelj, imam malu bebu u kući, još više. Eto, već neko vrime ja pokušavam svoju kuću prodati, svi kupci koji su dolazili kad bi vidili tu baznu stanicu, automatski odmah bi odustali.


Koliko su bazne stanice štetne, pokušali su na javnoj tribini u Poljicima, u organizaciji Grada Nina odgovoriti iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja.

Mi stojimo iza toga i pokušat ćemo iznaći rješenje - zemljište koje grad nema u svom vlasništvu, sve u svrhu da ovo izmjestimo iz centra naselja - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Nina Davor Ćurjurić.


Ako teleoperateri tvrde da nitko ne može dokazati da oboljenja nastaju zbog zračenja baznih stanica, uime oboljelih postavljamo pitanje - mogu li teleoperateri, ma kako se zvali, dokazati da elektromagnetska zračenja ne izazivaju maligna oboljenja?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.