Hrvatski radio

Radio Zadar

Mještani Škabrnje protiv Centra u Biljanima Donjim

11.02.2014.

09:57

Autor: Nikola Barač

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotinjak mještana okupilo se sinoć u Škabrnji u organizaciji Eko Udruge Ravni Kotari kako bi još jednom prosvjedovali protiv lokacije u Biljanima Donjim na kojoj bi se trebao graditi Županijski centar za gospodarenje otpadom.

Među okupljenim građanima našao se i zadarski vijećnik Marko Pupić Bakrač koji je prozvao lokalne političare da su spriječili gradnju na drugim lokacijama, a predsjednik Udruge Ravni Kotari Zdravko Belušić protivi se terminu za sutra zakazane javne rasprave u Benkovcu. Za lokaciju Brgud i Brušku protivio se župan Stipe Zrilić, za lokaciju Miranje Donje Pupovac, a za lokaciju Glinica Obrovac koja bi bila najlogičnija, nije dao njihov gradonačelnik Ante Župan – rekao je Pupić Bakrač

Pitamo se tko u 11 sati može prisustvovati javnoj raspravi. Zaposleni ne mogu  izići s posla, domaćice spremaju ručak, studenti su zauzeti…jedino umirovljeniciistaknuo je Belušić.   

Otpad se mora zbrinjavati. To je industrijski pogon, a nikako smetlište. Ovaj projekt nema alternative – komentirao je slučaj župan Stipe Zrilić.

Naravno da svatko ima pravo reći svoje mišljenje o tome ali da to mišljenje bude argumentirano, ali eto svjedoci smo iznošenja raznih dezinformacija, po mom mišljenju čak i namjerno krivih činjenica, vezano uz ovaj projekt koji nema alternative. Znači mi nemamo mogućnosti niti imamo pravo reći da nećemo zbrinjavati otpad. Isto tako mi nemamo ni drugu lokaciju koja je izabrana još 2006.godine. - rekao je župan.

 

Taj što je reka da je ovo neopasno, da je ovo dobro, ja bi tome ko je napravija taj projekt da ovo on nosi kod sebe i da zaposli tamo svoju familiju i nek mu bude to za poklon. - komentar je jednog od mještana na sinoćnjem skupu. Mještani su najavili i kako će sutra u velikom broju doći na javnu raspravu koja će se održati u Benkovcu. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.