Hrvatski radio

Radio Zadar

Mons. Puljić: Tišina nam je potrebna kao zrak i voda

25.12.2014.

10:16

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncelebrirano misno slavlje u povodu blagdana Božića u zadarskoj katedrali svete Stošije služio je nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

U svojoj propovijedi monsinjor Puljić je istaknuo kako danas slavimo Božić - otajstveni događaj koji se dogodio prije više do 2000 godina u malom gradu Betlehemu, u Palestini. Zahvaljujući Božjem utjelovljenju postali smo miljenici Božji i to su anđeli navijestili: slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim, poručio je nadbiskup Puljić.

Ovaj dan u našem lijepom hrvatskom jeziku zovemo Božić, Talijani ga nazivaju "Natale", rođendan, Englezi "Christmass day", Kristov dan. Koje li lijepe i jednostavne riječi Božić. I nismo mogli ljepše izabrati - mali Bog, u velikom otajstvu, dodao je mons. Puljić.

Božićnu propovijed nadbiskup Puljić završio je stihovima Gruberove himne - "Tiha noć". Ova pjesma ima osobitu poruku i govori nam o tišini i šutnji koja pomaže ljudima otkriti Božje lice u djetetu Isusu. Takva nam je tišina potrebna danas kao zrak i voda. Neka nam sveto Božićno vrijeme bude prigoda otkrivati ljepotu obiteljske tišine i radosne trenutke liturgijske mirnoće, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Na kraju svoje propovijedi zadarski nabiskup je zaželio svim vjernicma katolicima, ali i svima koji ga slave po Julijanskom kalendaru, čestit Božić - sveto porođenje Isusovo. Isus je po porođenju došao k nama u naše obitelji, On je jedini spasitelj i otkupitelj jučer, danas i uvijek. I nema imena u kojem se možemo spasiti osim u imenu Isusa Krista rođenog od Marije, poručio je na kraju svoje propovijedi mons. Puljić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.