Hrvatski radio

Radio Zadar

Morske zvijezde za plaže

17.06.2014.

07:36

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako unaprijediti ponudu jadranskih plaža - tema je istraživanja u sklopu projekta „Jadranske morske zvijezde - 1000 hrvatskih plaža" koje je naručilo Ministarstvo turizma. Projekt je jučer predstavljen i u Zadarskoj županiji.

Tisuću hrvatskih plaža, marketinška je poruka, no još je važnije koliko zapravo ima plaža na našem Jadranu. Prema nekim procjenama imamo dvije tisuće plaža, a je li to konačan broj znat će se nakon završetka projekta. Stručni tim kojim rukovodi prof. dr. Dragan Magaš s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u tom je projektu tematski obradilo kakve bi sve plaže trebali imati.

"Ima 16 tematskih kategorija - party-plaže, urbane-promenadne plaže, plaže za pse, LGBT zajednicu, za zdravstvene pogodnosti, plaže kulture, eko-plaže, adrenalinske plaže..."

No koliko će koja regija i kakvih tematskih plaža imati ovisi o procjenama gradova,općina i županija. No, ni jedna ne bi trebala imati manje od morske zvijezde, kao oznaku kvalitete, kaže Magaš. 

" Zašto idemo na 3,4,5 zvjezdica - zato što javnost prihvaća da je Jadran lijep i čist, mi smo sad mjerili čistoću plaža na 900-injak uzoraka, mislim da je samo na jednom mjestu malo problematično bilo, imamo fenomenalno čisto more, zašto to degradirati, idemo samo nadograđivati tu kvalitetu..."  

No, mjesta pod suncem trebalo bi biti za sve, divlje plaže i dalje bi, prema predviđanjima trebale ostati netaknutima, osim ako lokalna vlast ne odluči drukčije. U Zadarskoj županiji od 58 plaža ionako je samo deset uređenih.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.