Hrvatski radio

Radio Zadar

Može li Zadar biti Europska prijestolnica kulture 2020. godine?

31.07.2014.

14:22

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska uprava smatra kako je preko 3 000 godina zadarske povijesti dovoljno snažan argument za to.

Istaknuti smo sveučilišni centar i grad u kojem su živjeli i radili mnogi umjetnici i istaknuti kulturni djelatnici - rečeno je između ostaloga na kolegiju gradonačelnika. Za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine bit će izabran jedan hrvatski i jedan irski grad. Kandidaturom, Zadar se obvezuje na poboljšanje opsega kulturne ponude, jačanje međunarodne suradnje, obvezuje se i na urbanu obnovu te uopće intenzivniji kulturni život grada.

Pet godina se pripremamo i sama kandidatura donosi velike benefit za grad jer sve što osmislimo morat ćemo nastaviti i provoditi i dalje,

kaže pročelnik odjela za kulturu Radovan Dunatov koji dodaje kako će u prvoj fazi svi volontirati na projektu. Kasnije međutim treba osnovati organizacijsku strukturu sa nekoliko umjetničkih direktora koji će razvijati određene kulturne programe. Razvijat ćemo ih na našoj baštini iz koje ćemo iznjedriti nešto novo. Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture mora biti predana najkasnije do 17. travnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.