Hrvatski radio

Radio Zadar

Mrjestilište u Ninu - radovi napreduju

10.11.2014.

12:36

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahuktava se kapitalna investicija u razvoju marikulture u Hrvatskoj - Cromarisovo mrjestilište u Ninu.To je najveća investicija u proizvodnju u Zadarskoj županiji i najveća u ribarskoj industriji u Hrvatskoj, teška 15 milijuna eura.

Na velikom prostoru od gotovo 10 tisuća četvornih metara, gradilište vidljivo raste, a predsjednik uprave Cromarisa Goran Markulin očekuje da mrjestilište počne s radom na proljeće iduće godine:

      Ta investicija krenula je prije više od dvije godine i radi se o jednoj od najvećih investicija u Cromarisu, oko 15 milijuna eura će se uložiti u mrjestilište i to samo mrjestilište će biti jedno od najvećih mrjestilišta brancina i orada u Europi.

Vlastito mrjestilište ključno je za svaku veliku kompaniju u marikulturi. Vlastita proizvodnja omogućuje kontrolu kvalitete proizvoda i upravljanje matičnim jatom što je preduvjet razvoja i visokokvalietne proizvodnje a cromarisov cilj. Samo ove godine Cromaris je povećao prodaju na 5 i pol tisuća tona što je rast od preko 50 posto u odnosu na lani. Goran Markulin ističe: 

      I s tom proizvodnjom, prema nekim našim analizama i evidencijama, Cromaris će biti deseta po veličini tvrtka na Mediteranu, a time i u svijetu za proizvodnju brancina i orade. No tu ne namjeravaju stati: Plan je daljnji rast.Cilj nam je da 2010. godine dođemo do 10 tisuća tona proizvodnje, a to namjeravamo napraviti kako povećanjem proizvodnje na postojećim uzgajalištima tako i postavljanjem novih uzgajališta.

     Osim same zgrade u Ninu, mi ćemo iduće godine u našoj  postojećoj zgradi na Ugljanu izgraditi pogon predrasta koji se nadovezuje na mrjestilište, on preuzima mlađ koja će biti gram do dva i tamo podižemo veličinu mlađi u kopnenom uzgoju do 6 grama te će kao takva mlađ ulaziti u more što je značajno bolje od procesa koji smo imali dosad - dodao je Markulin. 

Kao jedan od ciljeva u smislu liderstva u segmentu industrije kojom se bavi, Cromaris je postavio i stalne inovacije. Nakon prodaje zubaca započete prije više od godinu dana, potom organskog brancina i orade koji su na tržištu od ove godine, za sljedeću je u planu nova vrsta ribe - romb:

     Očekujemo da bi prva proizvodnja bila negdje peti-šesti mjesec a možda ćemo čak nešto za testiranje imati i prije.

Dosada u Hrvatskoj nitko nije ponudio romb iz uzgoja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.