Hrvatski radio

Radio Zadar

Muškarci priželjkuju roditeljski dopust za očeve

22.01.2014.

11:23

Autor: hrz

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Portal MojPosao istražio je stav ispitanika o korištenju roditeljskog dopusta za očeve. Tek petina (20%) ispitanika nije upoznata s roditeljskim dopustom za očeve, dok su najviše upućeni visokoobrazovani muškarci. Skoro polovica muškaraca (48%) razgovarala je s partnericom o mogućnosti odlaska na roditeljski dopust, dok ih 46% smatra da bi poslodavac negativno reagirao na njihov zahtjev za roditeljskim dopustom – stoji u rezultatima istraživanja portala MojPosao.

Roditeljski dopust za očeve – muškarci ga priželjkuju,

žene podržavaju

 

  • 80% ispitanika zna da roditeljski dopust za očeve postoji
  • Negativnih reakcija poslodavca najviše se pribojavaju visokoobrazovani muškarci
  • 96% žena podržalo bi kolegu koji bi odlučio otići na roditeljski dopust
  • Skoro polovica muškaraca (48%) razgovarala je s partnericom o mogućnosti odlaska na roditeljski dopust

Broj očeva koji koriste plaćeni roditeljski dopust za očeve je u porastu, no je li taj trend 'zahvatio' i Hrvatsku? Jesmo li više skloni patrijarhalnom razmišljanju ili je prihvatljivo da muškarac ode na roditeljski dopust ako partnerica zarađuje više?

Odgovor na navedena pitanja istražio je portal MojPosao u suradnji s Udrugom Roda i Centrom edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u nedavnom istraživanju provedenom na 400 ispitanika.

Ispitanici znaju da roditeljski dopust za očeve postoji, ali nisu sigurni kolika je naknada

Prema  Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, muškarac ima pravo na plaćeni roditeljski dopust nakon što majka iskoristiti obavezni rodiljni dopust u trajanju od šest mjeseci od rođenja djeteta.

Čak 80% ispitanika upoznato je sa postojanjem roditeljskog dopusta za očeve, dok ih petina (20%) priznaje da nema informaciju.

Iako je u pitanju roditeljski za očeve, žene su prema rezultatima istraživanja informiranije o Zakonu o roditeljskom dopustu za očeve nego muškarci. Čak 82% žena navodi da su upoznate sa zakonom o roditeljskom dopustu, dok isto navodi 76% muškaraca.

Obzirom na obrazovanje, u roditeljski dopust za očeve najviše su upućeni ispitanici s visokom stručnom spremom – njih 84% zna za zakonske regulative roditeljskog dopusta za očeve. Najmanje su upućeni ispitanici s višom stručnom spremom (70%).

Po pitanju visine naknade za roditeljski dopust za očeve vlada poprilično neznanje – čak 77% ispitanika priznaje da ne zna koliko iznosi naknada. Tek malo više od petine ispitanika (23%) točno su informirani o iznosu te vrste naknade i veliki ih broj u svojim komentarima navodi maksimalni iznos naknade od 2.660 kuna.

 

Muškarci navode: roditeljski dopust doprinosi povezivanju s djetetom, ali i s partnericom

Ispitanici smatraju da je najveća prednost odlaska muškarca na roditeljski dopust povezivanje s djetetom (85%), zatim financijska isplativost ako partnerica zarađuje više (61%) te odmor od posla (38%).

Po pitanju najveće prednosti, povezivanja s djetetom, muškarci i žene su složni, no njihovi stavovi razilaze se po pitanju financijske isplativosti kao prednosti odlaska na roditeljski dopust – 67% žena navodi tu stavku kao prednost, dok je istog mišljenja 49% muškaraca.

Ne moraju sve obveze pasti na majku pogotovo jer je ženama puno teže naći i zadržati posao pa s te strane je njoj bolje da ode raditi čim dijete ojača, a muškarac preuzima dalje. Ujedno tim se doprinosi većem razumijevanju i povezanosti među partnerima“, objašnjava jedan ispitanik prednosti roditeljskog dopusta.

Kao najveći motiv za odlazak na roditeljski većina muškaraca navodi želju za provođenje vremena s djetetom (76%). Slijedi financijska isplativost (44%), zatim želja da izađu svojoj partnerici u susret jer se ona nalazi u nezgodnijem poslovnom položaju (39%) te odmor od posla (31%).

No kao i sve,roditeljski dopust za očeve ima i svoje negativne strane. Prema mišljenju ispitanika, najveće mane su  financijska neisplativost (53%) i degradacija pri povratku na posao (51%).Zastoj u karijeri navodi 37% ispitanika, dok ih 34% smatra da su negativne reakcije okoline najveća mana odlaska na roditeljski.

Između spolova nema značajnijih razlika u mišljenju po pitanju negativnih strana odlaska na roditeljski. Muškarci su osim navedenih negativnih strana, dodali i prestanak dojenja djeteta te gubitak 'muškosti'.

Skoro polovica ispitanika (46%) smatra da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje roditeljskog dopusta. Predodžbu o reakciji poslodavaca nema 37% ispitanika, dok ih 17% navodi da bi odnos ostao isti.

Zanimljiv je podatak da se negativnih reakcija poslodavca najviše pribojavaju visokoobrazovani muškarci -  čak 59% muškaraca s visokom stručnom spremom navodi da bi poslodavac negativno reagirao na roditeljski dopust za očeve. Također muškarce u većoj mjeri 'brine' poslodavčeva reakcija, nego što je to slučaj kod žena.

 

Skoro polovica muškaraca razgovarala je s partnericom o odlasku na roditeljski dopust

S obzirom da u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, roditeljski dopust za očeve koristi tek 2% muškaraca, iznenađujuće je što čak 61% ispitanika navodi da poznaje muškarca koji se odlučio za roditeljski dopust.

Skoro sve žene, njih 96%, podržale bi kolegu koji bi odlučio otići na roditeljski dopust. Niti jedna ispitanica nije negativno odgovorila, a tek 4% ih je navelo da ne zna kako bi postupilo.

Muški ispitanici također podržavaju roditeljski dopust za očeve - njih čak 82% podržava tu opciju i koristili bi i sami roditeljski dopust, kao i 13% onih koji također podržavaju, no ne bi ga koristili. Svega 3% muškaraca nije razmišljalo o toj opciji, a 2% ih priznaje da ne podržava roditeljski dopust za očeve.

O samom odlasku partnera na roditeljski dopust razmišljalo je 73% žena, dok ih je 14% bilo protiv toga. O toj opciji nije razmišljalo 13% žena.

Skoro polovica muškaraca (48%) prva je potaknula razgovor s partnericom o mogućnosti odlaska na roditeljski dopust, dok njih 27% nije 'načelo' tu temu. Četvrtina muškaraca (25%) nije razmišljala o roditeljskom dopustu.

Kod muškaraca koji su razgovarali s partnericom o odlasku na roditeljski dopust zatraženo je da navedu do kojih su zaključaka došli. Prema komentarima ispitanika roditeljski dopust je 'sasvim u redu, nema nikakvih problema, a dijete se brzo navikne na oca'. Jedan ispitanik zaključuje da su 'muškarci nedovoljno obaviješteni o svojim pravima kao roditelji'.

Ujedno kada struka to omogućava partneri se mogu dogovoriti za podjelu radnog vremena: „Uzet ćemo roditeljski dopust svaki po pola radnog vremena kao bi oboje ostali u toku sa poslovnim obavezama i kontaktu s djetetom. Posao (IT struka) nam omogućuje fleksibilno radno vrijeme.“

Više od polovica žena (54%) inicirale su razgovor sa svojim partnerima o mogućnosti njihovog odlaska na roditeljski dopusta pri čemu su partneri podržali tu ideju. O roditeljskom dopustu sa svojim partnerom nije razgovaralo 38% žena, a 8% je razgovaralo, no partner nije bio sklon toj ideji.

Rezultati istraživanja pokazuju da su partneri žena s visokom stručnom spremom skloniji mogućnosti odlaska na roditeljski dopust za očeve u odnosu na partnere žena nižeg stupnja obrazovanja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.