Hrvatski radio

Radio Zadar

14:51 / 06.06.2016.

Autor: Žana Morović Rudić

Muzej iluzija - nova atrakcija u Zadru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muzej iluzija otvoren u prostoru bivše tiskare Narodnoga lista, nova je atrakcija u Zadru. Na tristo metara četvornih, u nekoliko dvorana možete provjeriti kako reagirate na optičke varke.

Ovakav muzej, u kojem ćete okriti nove dimenzije i osjećati se kao Alice u zemlji čudesa ima još samo Zagreb. Naš  je, kažu, opremljeniji, sa takozvanim vortex tunelom - u kojem se gubi ravnoteža, a kojih je za sada, tek nekoliko u čitavoj Europi. 

Koliko god mislili da čvrsto stojite na nogama, u paviljonima Muzeja iluzija imat ćete osjećaj da gubite tlo pod nogama. Percepcija se okreće naglavačke, a nove se dimenzije otvaraju. Najluđe iskustvo je rotirajući tunel: 

-Skroz jedan neprirodan osjećaj kao da se ne okreće samo platno oko nas, neko se mi okrećemo na tom mostu. Prisjetio sam se svoje maturalne večeri, hahaha

-Najprije iskustvo koje nije ugodno, ali kasnije je stvarno dobar osjećaj.

-Kao da sam se zavrtio jedno pedeset puta oko svoje osi pa pokušavam ići ravno.

Nije sve u optičkim varkama, slagalice i mozgalice će vas natjerati da iskušate rad svojih sivih stanica. 

Naše mozgalice rješavaju i trogodišnjaci i 90-godišnjaci. 

Muzej iluzija, nada se jedan od osnivača Roko Živković, nametnut će se i kao mjesto susreta. 

Zadar se nametnuo kao grad obiteljskoga i grad kulturnoga turizma. Nadamo se da će to biti novo mjesto edukacije, zabave i mjesto novih susreta. Namjeravamo navečer puštati glazbu tako da to bude i mjesto koje ćete rado posjetiti prije večernjeg izlaska. Planiramo nadopunjavati svoj program i pratiti svjetske standarde. 

Radno vrijeme je od 9 ujutro do ponoći, pa vi odlučite koje je doba dana najbolje za provjeriti koliko vam dobro radi mozak ili pak provjeriti nesavršenost osjetila zbog kojih ćete biti - nakratko prevareni.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.