Hrvatski radio

Radio Zadar

U Zadru i zaleđu obilježava se spomen na prvu oslobodilačku akciju Hrvatske vojske

22.01.2022.

09:13

Autor: Vladimir Šetka

Mimohod ratnih zastava Zadrom

Mimohod ratnih zastava Zadrom

Foto: Vladimir Šetka / Radio Zadar

U spomen za akciju Maslenicu, udruge veterana Domovinskog rata polažu vijence i svijeće pod Središnji križ na zadarskog Gradskom groblju. Tu su izaslanstva Zadarske županije, Grada Zadra, civilne udruge, roditelji poginulih branitelja. U spomen na ovu veličanstvenu akciju koja je nagovijestila oslobođenje Hrvatske vijence i svijeće položio je i ministar branitelja Tomo Medved.

Ministar Medved u povodu VRO MAslenica rekao je da se danas prisjećamo svih pripadnika HV-a i policijskih snaga koje su sudjelovali u ovoj akciji. Maslenica je bila prekretnica u Domovinskom ratu. Neprijatelj je odmaknut od grada, pokazali smo sposobnom da možemo osloboditi svoju zemlju. Poglavito je imala značaj u podizanju morala i svijesti da možemo osloboditi svoju zemlju. Ministar je istaknuo da je zajedništvo koje je tada pokazano nešto što nam treba i danas.

S ministrom Medvedom razgovarao je Vladimir Šetka

Nakon Gradskog groblja vojna i civilna izaslanstva zapalila su svijeće i položila vijence i po spomen obilježje u Starčevićevoj ulici u Zadru odajući počast poginulim pripadnicima 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi. U ulici Ante Starčevića počast svojim suborcima, Imoćanima danas je odao i Dubravko Šumanović koji se prisjetio svojih poginulih suboraca.

Dubravko Šumanović

O značaju akcije Maslenica govori i ratni zapovjednik 112. brigade Hrvatske Vojske Marko Čulina. Istaknuo je da su pripadnici 112. posebno ponosni što su pripadnici zadarske brigade oslobodili područje Rovanjske, Maslenica, Tulove grede i područje do Jasenica. To je omogućilo postavljanje pontonskog, a potom i gradnju Maselničkog mosta.


Marko Čulina zapovjednik 112. brigade HV

Program obilježavanja VRO Maslenica nakon Gradskog groblja i spomenika Imotskim braniteljima nastavljen je kod Kocke- Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u parku u uvali Jazine. U prigodnom programu sudjelovale u policijska i vojna klapa Sveti Juraj i Sveti Mihovil. 

Među brojnim izaslanstvima koji danas sudjeluju u obilježavanju VRO- Maslenica su i veterani 4. gardijske brigade, čiji dopredsjednik Miljenko Modrić "Maslenicu" naziva "bitkom svih bitaka" i uvodom u Oluju:

Miljenko Modrić

Krenuo je mimohod Zadrom s ratnim zastavama svih postojbi koje su sudjelovale u akciji Maslenica čiji su pripadnici na današnji dan najavili da će Hrvatska biti slobodna i da će joj tu slobodu donijeti naši dragovoljci,  vojne i policijske snage. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.