Hrvatski radio

Radio Zadar

13:05 / 26.08.2014.

Autor: Filip Buzov

Na put Murvice dolazi Coworking zajednica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na drugom katu zgrade na adresi Put Murvice započinje realizacija uređenja 370 četvornih metara u sklopu projekta Coworking u Zadru. Dovršetak radova planiran je za ljeto 2015. godine, a dobivena europska sredstva prelaze 5 milijuna kuna.

Na današnjem predstavljanju budućeg izgleda Coworking centra koji poduzetnicima nudi minimalne troškove rada i punu opremljenost ureda uz projektni tim sudjelovali su i lokalni čelnici i predstavnici gospodarskih organizacija.

Inače u svijetu je zaživjelo oko 3 tisuće ovakvih Centara, a u Hrvatskoj će ovo biti treći, voditeljica projekta, Renata Marušić:

U vrijeme provedbe projekta, prije svega će se izgraditi taj prostor koji će se staviti u funkciju Coworkinga, dakle to će biti mjesto gdje će svi mali, mikro poduzetnici, početnici iz različitih djelatnosti dolazito i uz minimalne troškove obavljati svoju djelatnost. Osim što će moći raditi u prostoru, oni će tu imati priliku i surađivati, ostvarivati nove poslovne kontakte.

Koordinator projekta je Grad Zadar, a partneri su Udruženje obrtnika Zadar, Zadarska županija, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, te Razvojna agencija Zadarske županije – ZADRA. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru i Poduzetnički inkubator Zadar te BIOS iz Osijeka.

Provedba ovog projekta, odobrenog za financiranje na natječaju za izgradnju male poslovne infrastrukture iz programa IPA IIIC, komponente Regionalna konkurentnost, započela je 14. lipnja 2014. godine. Ukupna je vrijednost projekta veća od 5,1 milijun kuna, uz 85% sufinanciranja, a projekt će se provoditi 18 mjeseci.

Projekt se bavi uspostavom coworking prostora i coworking zajednice u Zadru te promocijom coworking koncepta, koji podrazumijeva poduzetništvo temeljeno na umrežavanju i obavljanju samostalne djelatnosti različitih profesionalaca u zajedničkom radnom prostoru. Za razliku od uobičajenog uredskog okruženja, poduzetnici koji svoju djelatnost obavljaju u coworking prostoru samostalni su i neovisni. Coworking zajednica teži sinergijskom učinku koji nastaje kao posljedica zajedničkog rada skupine talentiranih pojedinaca u istom prostoru. Za coworkere se otvara cijeli niz mogućnosti, ovisno o njihovoj želji za interakcijom – od spontanog upoznavanja, razmjene ili prenošenja znanja i iskustava, do umrežavanja, suradnje i pronalaženja novih klijenata ili angažmana - navode iz grada Zadra.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.