Hrvatski radio

Radio Zadar

11:23 / 19.02.2014.

Autor: Suzana Dražić

Na zadarskom području 85 "gripoznih"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanje se pomalo zahuktava i sve je veći broj oboljelih od gripe, izjavio je za Radio Zadar voditelj Epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dr Alan Medić. Do sada je registrirano 85 slučajeva na zadarskom području, ali je broj oboljelih i tri puta veći jer mnogi gripu preleže bez odlaska liječniku.

" U cijeloj Hrvatskoj do sada je prijavljeno 1500 slučajeva, što je manje nego prethodne godine. Ove sezone cirkuliraju dva tipa virusa: virus A i virus B, ali je istisnut onaj pandemijski soj tzv svinjski. Ono što primjećujemo na terenu je povećan broj hospitalizacija zbog upale pluća, a to je jedan od prvih pokazatelja gripe " kazao je Medić.

Liječnici već uobičajeno broj registriranih od gripe množe s brojkom tri jer mnogi gripu prebole, a da se i ne jave liječnicima, izjavio je za naš radio dr Alan Medić. Lani je na našem području bilo oko 1800 oboljelih, ove godine očekuje se manji broj što možemo zahvaliti blagoj zimi jer se respiratorni virusi za topla vremena slabije prenose kapljičnim putem, a i više boravimo na otvorenom nego što je uobičajeno za zimske mjesece.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.