Hrvatski radio

Radio Zadar

10:26 / 22.09.2014.

Autor: HRT-Centar Zadar

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U više od 80% slučajeva obiteljski nasilnici su muškarci. Lani je zbog toga prekršajno kažnjeno 13.800 osoba, a u prvih šest mjeseci ove godine 8000.

Na današnji dan 1999. na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, bivši policajac Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a djelatnicu suda teško ranio. U više od 80% slučajeva obiteljski nasilnici su muškarci. Lani je zbog toga prekršajno kažnjeno 13.800 osoba, a u prvih šest mjeseci ove godine 8000.

Najčešći razlozi za obiteljsko nasilje su fizički i verbalni sukobi, najave razvoda braka i prekid veze, otkrivanje ljubavnika ili ljubomora. Ubojstva se najčešće događaju u populaciji od 30 do 50 godina, većina počinitelja obiteljskog nasilja ima srednje obrazovanje, a u 25% slučajeva bili su alkoholizirani. Statistički podaci pokazuju da se stopa obiteljskog nasilja smanjuje, međutim, unatoč svim naporima nadležnih institucija, preventivnim mjerama i zakonskoj regulativi i dalje je prisutno u svim društvenim slojevima, a u njegovu sprečavanju nije učinjen veći iskorak, upozoreno je prije nekoliko dana na stručnom skupu održanom u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji.Prema nekim globalnim pokazateljima, treba proći sedam godina od početka nasilja da žrtva prvi put odluči prijaviti obiteljskog nasilnika. Razlog mogu biti predrasude, jer je još uvijek uvriježeno mišljenje da je to privatna stvar, ili pak zato što se žrtva boji i misli da svoj problem ne može riješiti.

Iako se stopa obiteljskog nasilja smanjuje, i dalje je ono prisutno u svim slojevima društva. Na području Policijske uprave Zadar, u prvih osam mjeseci ove godine prijavljenog nasilja u obitelji bilo je za 17, 7 posto manje nego lani - kazala je Ljiljana Gašperov Dujmović voditeljica grupe za maloljetničku delikvenciju pri Policijskoj upravi Zadar. Za osam prvih mjeseci ove godine počinjeno je 367 prekršaja nasilja u obitelji. Počinitelji su u 81,2 posto muškarci - kaže Ljiljana Gašperov Dujmović.

 

Međutim Gordana Markulin potpredsjednica Udruge za pomoć ženi i djetetu - Duga smatra da broj nasilnika nije manji nego se ono samo manje prijavljuje.

Žrtve obiteljskoga nasilja koje su vezane uz činitelje nasilja silom prilika zbog ekonomske situacije moraju ostati uz njega

 

Čim prije zlostavljanje osvijestimo, prije ćemo izaći iz tog začaranog kruga… potvrđuje to žena koja je izašla iz pakla nasilja, vrativši izgubljenu osobnost i samopouzdanje. Štiteći sebe, štitimo i svoju djecu koja naučene obrasce ponašanja preslikavaju kao odrasli ljudi u svojim obiteljima, a Gordana Markulin Ježić upozorava i na učestalo tinejdžersko nasilje mladića nad njihovim djevojkama. Ono je danas puno sofisticiranije - a nerijetko se događa i na društvenim internetskim mrežama. Trpjeti ne morate jer imate pravo na slobodu, sigurnost i život bez nasilja - moto je sa internetskih stranica udruge Duga koja svoje zadarske prostorije ima u ulici Ivana Gundiulića.

A gradonačelnik Božidar Kalmeta najavio je kako će Grad Zadar vjerojatno povećati sredstva za zaštitu žena koje su žrtve nasilja.  

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.