Hrvatski radio

Radio Zadar

Nadbiskup Puljić s generalom Gotovinom

20.12.2014.

09:22

Autor: rzd- Zadarska nadbiskupija

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U srijedu 17. prosinca u Nadbiskupskom domu u Zadru susreli su se zadarski nadbiskup Želimir Puljić i hrvatski general Ante Gotovine „Bilo mi je drago kad je general zaželio da mi dođe čestitati Božić i rado sam pronašao termin za taj prijem. Na susretu smo razgovarali o brojnim temama iz nedavne prošlosti, ali i sadašnjeg trenutka i budućnosti Hrvatske. Razgovarali smo o temama koje su jako važne za stvarnost našeg društva - priopćeno je zadarske Nadbiskupije.

To su svijest odgovornosti, svijest demokracije i svijest uvažavanja institucija kao takvih“ rekao je nadbiskup Puljić u osvrtu na taj susret. „Treba imati u vidu da je general Gotovina najprije vojnik koji je povjereni vojnički zadatak časno ispunio. Mnogi bi ga rado htjeli vidjeti u politici. Vjerujem da bi on kao vrlo odgovorna osoba i te zadatke dobro odradio. Ali, on ne osjeća privlačnost za to. Dao se u privatni posao uzgoja tuna. Tu se kao čovjek s mora dobro snalazi i lijepo je što je zadovoljan“ rekao je mons. Puljić, dodavši kako razumije očekivanja ljudi koji bi generala htjeli vidjeti na nekoj državnoj funkciji. „Ali, treba razumjeti i generala Gotovinu i ne treba čovjeka gurati tamo gdje sam ne želi“ kaže nadbiskup i podsjeća na generalove riječi po izlasku iz Haaga u Zagrebu: 'Rat je iza nas, okrenimo se budućnosti'. „Tu se budućnost treba i mora graditi na činjenici da su hrvatski generali i vojnici pobjednici u Domovinskom ratu. To je temeljna postavka na kojoj možemo ići i graditi našu budućnost. General Gotovina je svoj zadatak u Domovinskom ratu časno odradio. Istina, nečasno je odležao u Haaškom zatvoru zbog čudnog spleta različitih okolnosti, od kojih ni naše strukture u to vrijeme ne mogu prati ruke. No, ono što se osjeća u razgovoru s njim jest činjenica da on zbog toga nije razočaran ili ljut na nekoga. Štoviše, svjestan je kako mu je vrijeme zatvora jako puno značilo u njegovom osobnom dozrijevanju. I ne smatra to izgubljenim vremenom. Dapače, smatra kako je i na taj način mogao doprinijeti istini o Domovinskom ratu“ rekao je mons. Puljić. U razgovoru je primijetio kako je general svjestan očekivanja koje je društvo imalo od njega, ali i on je svjestan svojih sklonosti. „Povukao se i treba respektirati taj njegov stav“ rekao je mons. Puljić. Doživio je generala kao osobu koja nije ranjena zbog svega što je proživio. „Ni u jednom trenutku nisam osjetio da ima neki žalac protiv nekoga. Pa čak ni protiv jugoslavenske ili srpske vojske s kojima je ratovao. On je kao general odradio svoj posao časno i odgovorno. I drago mi je bilo čuti u razgovoru kako je uvijek vodio brigu o vojnicima, u smislu kako provesti akciju sa što manje vlastitih žrtava. A vodio je brigu i o žrtvama neprijatelja. General Gotovina je tako postupao i to od svojih vojnika zahtijevao“, rekao je mons. Puljić, ističući u tome ljudsku i časnu vojničku odliku generala Gotovine.

Susret je završio obostranim izrazima dobrih želja i čestitki povodom božićnih blagdana, što je i bio glavni razlog dolaska generala Gotovine na susret s mons. Puljićem, kao mjesnim pastirom Zadarske nadbiskupije iz koje je general Gotovina rodom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.