Hrvatski radio

Radio Zadar

Naj inovacija - mljekomat

12.05.2014.

09:11

Autor: dp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mljekomat, inovacija čakovečke tvrtke Letina inox, dobio je Grand Prix na ovogodišnjoj 7. Agro Arci, međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, koji se ovog vikenda održavao u Biogradu na Moru.

Zahvaljujući uspješnoj komercijalizaciji i plasmanu na tržištu, ova je domaća inovacija dobila najprestižniju nagradu sajma. Već 15-ak mljekomata u Hrvatskoj je u upotrebi, a kupca je našao i na ovogodišnjoj Agro Arci.

Nagradom Agro Arce nagrađeni su i MBO-T revolucija gospodarenja otpadom tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, certificirano organsko gnojivo zadarske tvrtke Telluris-Medina, uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarde Čupić iz Vodnjana, propocijan kapsule i proizvodi od aronije tvrtke PIP iz Pisarovine, uzgoj lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju Vlade Moulisa iz Daruvara, naprava za vezanje plovila u marini Marka Vukovića iz Karlovca, zatim dvije inovacije, pakiranje kruha obloženo nano materijalom i proizvodnja inteligentnog i elektroničkog papira za operacijske sale dvojice inovatora iz Prvog instituta inovatora i istraživača Islamske Republike Iran te znanstveni inovativni projekt Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom „Prirodni, ekološki odabir za dobrobit zdravlja životinja i ljudi te gospodarstva“. Nagradu Agro Arce u kategoriji mladih izlagača, dobili su učenici Osnovne škole Milke Trnine za grupu proizvoda od jabuka.

Ove je godine u Biogradu predstavljeno više od 400 inovacija, proizvoda, projekata i tehnologija, a poseban naglasak ovogodišnje Agro Arce bio je na halal prehrambenoj industriji. Trojici izlagača Vladi Moulisu iz Daruvara, Poljoprivrednoj zadruzi MasVin iz Polače i poznatom slatinskom proizvođaču meda Agro Favoritu dodijeljeni su certifikati halal kvalitete.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.