Hrvatski radio

Radio Zadar

Najčešće ozljede na radu su padovi

18.09.2014.

14:18

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najčešće ozljede na radu su padovi - i to padovi na ravnom. To samo dokazuje koliko stres na radu snažno utječe na zaposlenike - čulo se na znanstvenom skupu o zaštiti na radu i zaštiti zdravlja koji se do subote održava u Zadru.

Pritisnuti krizom, strahom od gubitka posla i poslodavcima koji najčešće traže maksimalno, a nagrađuju minimalno, zaposlenici sve više osjećaju nezadovoljstvo

  Nezadovoljstvo je put u bolest - upozorava predsjednica nacionalnog Vijeća za sigurnost na radu doktorica Marija Zavalić

 Istraživanja su pokazala da je više od 50 posto svih ozljeda uzrokovano našim mentalnim. Našim doživljajem nepravde koju trpimo na radnom mjestu, nezadovoljstvom zbog loše organizacije posla i međuljudskih odnosa u kolektivu. Nemamo više vremena niti za obitelj, niti za posao, jer naglašavam, nije normalno da jedan čovjek odrađuje poslove za trojicu uz sva tehnička i tehnološka pomagala.   

 Zato je jedan od ciljeva skupa o zaštiti na radu, koji se održava u Zadru, utvrditi psihosocijalne rizike i osvijestiti poslodavce da osim interesa kapitala poštuju društveni interes, a isto tako osnažiti radništvo da ima pravo i obvezu ukazati na nepravilnosti - zaključila je dr. Zavalić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.