Hrvatski radio

Radio Zadar

Najslabija karika: zadarski muzeji

18.04.2014.

10:42

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je s jučerašnjeg sastanka o pripremi turističke sezone, uz ostalo upućen apel kulturnim ustanovama da produlje radno vrijeme, te otvore svoje zbirke vikendom i blagdanima, poruka do Zadra očito nije stigla. Zadarski muzeji u blagdanskim popodnevima i večerima bit će zatvoreni. Zasad nisu najavljena događanja za idući vikend.

Što će raditi turisti u Zadru, prepušteno je ponovno ugostiteljima i restoraterima, a da se trebalo bolje potruditi govore nam brojke turista u travnju s kojima su iznajmljivači, hosteli i hoteli zadovoljni.
 

  Ulaganje u hostele pokazalo se punim pogotkom. Forum je s početkom travnja popunjen svaku noć, a tako će biti i za blagdane. Funimation i Diadora - Falkensteinerovi obiteljski hoteli na Boriku i u Petrčanima za Uskrsne blagdane bit će puni. Dobra je vijest da su uz Njemce, Austrijance i Slovence, blagdanski paket rezervirali i domaći gosti. Isto su nam potvrdili i u petrčanskoj Piniji. Pedeset posto gostiju koji će proslaviti Uskrs u tom hotelu, domaći su gosti.

  Travanj je u turističkom smislu počeo odlično, slažu se svi hotelijeri. Brine ih svibanj jer je blagdan Duhova ove godine u lipnju,  ali najave za sezonu su obećavajuće. No, vratimo se priči o turističkoj ponudi za Uskrsne blagdane. Iako struka stalno upozorava kako u predsezoni treba razvijati kulturni turizam, muzeji su slaba karika.
Tako Muzej antičkoga stakla za Uskrs neće raditi, kao ni Stalna izložba crkvene umjetnosti. Crkva svetoga Donata moći će se razgledati samo do 17 sati, dok će Arheološki raditi do 14.

  Događanja nema, a i što bi se turistička zajednica trsila išta organizirati kad imamo najljepši grad na svijetu, jedinstveni koncert na morskim orguljama i da ne zaboravimo koncert Olivera Dragojevića na Uskrs. Oni samo trebaju sjediti i ljubazno pozdravljati goste.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.