Hrvatski radio

Radio Zadar

Naplata parkiranja nelegalna ?

07.11.2014.

12:05

Autor: Nikola Barać

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Zadar i njegova tvrtka Obala i lučice već više od deset godina, s nepotpunom dokumentacijom, naplaćuju parkiranje - tvrdi to zadarski odvjetnik Marin Birkić koji također tvrdi da je naplata čak i nezakonita, te da se mogu potraživati plaćene dnevne i godišnje parkirne karte. Odvjetnik se, kako doznajemo, i sam nalazi u pravnom sporu s tvrtkom Obala i lučice zbog kazni za parkiranje.

U dopisu zadarskim medijima Birkić je poslao odluku Vrhovnoga suda u kojoj se tvrdi da je Odluka o organizaciji i naplati parkiranja u Gradu Dubrovniku nezakonita, jer u postupku donošenja odluke nije pribavljena suglasnost MUP - a. Kako istu takvu odluku nije zatražio ni grad Zadar, a što su potvrdili i iz Gradske uprave i zadarske policije, tako ni u gradu Zadru - tvrdi odvjetnik Birkić, naplata parkiranja nije zakonita.


Na naša dodatna pitanja odvjetnik nije htio odgovarati pozivajući se na etički kodeks odvjetničke struke. No postavljaju se pitanja imaju li svi vozači koji su platili dnevne ili godišnje parking karte pravo tražiti povrat plaćenog. Također je upitno moraju li svi oni koji su u sudskom sporu platiti ovrhe. Rok zastare iznosi pet godina od dana plaćanja - također tvrdi odvjetnik Birkić.

Podsjećamo, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da gradovi, uz prethodnu suglasnost MUP-a, uređuju promet na svome području, tako da određuju, među ostalim i parkirališne površine, način i zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja, ali su na takve odluke dužne ishoditi suglasnost koje Grad Zadar zaista nije ishodio. 

Evo kako slučaj komentiraju u zadarskoj gradskoj upravi:

Netočno je da Grad Zadar od 2004., otkad je Zakon na snazi, nikad nije zatražio suglasnost MUP-a na odluke o gradskom parkingu. Činjenica jest da 2011. nije zatražio suglasnost MUP-a za Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja u gradu.  Radi se o proceduralnom previdu, a ne o protuzakonitoj radnji. Ova odluka je na snazi sve dok ne bude izmijenjena, odnosno ukinuta. Tomu u prilog ide i činjenica da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske presudom br: Usoz – 181/2012-6 od 23. rujna 2013. godine, presudio u korist Grada Zadra, u postupku ocjene zakonitosti Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru iz 2011.

Pravo je svakog građanina zatražiti ocjenu zakonitosti akata Grada Zadra, ali isto tako svaki građanin ima dužnost postupati prema pravomoćnim sudskim presudama. U ovom slučaju, pravomoćnom sudskom presudom gospodin Marin Birkić obvezan je platiti cjelokupni iznos duga sa zateznim kamatama za korištenje usluga parkiranja koji godinama ne plaća.

navodi se u priopćenju koje je stiglo na naš upit.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.