Hrvatski radio

Radio Zadar

Napreduju radovi u Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje

05.11.2020.

12:50

Autor: Filip Matijević

Napreduju radovi u Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Napreduju radovi u Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje

Foto: - / -

Veliku buru izazvala je vijest da se odlagalište otpada u Diklu mora zatvoriti do kraja ove godine. Izvršenje odluke je prolongirano, ali zbrinjavanje zadarskoga otpada ostaje problem sve dok vrata ne otvori Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Krajem rujna viša inspektorica zaštite okoliša naložila je da se Diklo mora zatvoriti u roku od 90 dana nakon što je proteklih 57 godina to odlagalište prihvaćalo otpad Zadra, Nina i još 17 općina Zadarske županije. Odluka je u konačnici ipak prolongirana, kazao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić:

Nije realno da će se zatvoriti kroz tri mjeseca ali računamo da bi se kroz idućih godinu dana stvarno mogao zatvoriti.

Dukić sa suradnicima mora istovremeno pronaći rješenje za zbrinjavanje otpada do drugog dijela 2022. godine. Tek tada će se odahnuti jer će vrata otvoriti Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Riječ je o trenutačno najvećem gradilištu u županiji, kaže za Radio Zadar Ljiljana Jurjević iz Eko d.o.o., tvrtke koja vodi ovaj projekt:

Površina je 46 hektara, to je velik prostor. U kunama je ukupna vrijednost radova 486 milijuna kuna, a od toga 76 % sufinancira Europska unija, 14 % Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 10 % sufinanciraju suvlasnici (gradovi Zadar i Benkovac te Zadarska županija).

A nakon brojki, Jurjević nas uvodi u trenutačno stanje na terenu. Izašlo se iz zemljanih radova, betonira se, asfaltira...

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, a trenutačno se izvode radovi na pristupnoj cesti i trafostanici. Prošloga tjedna počeli su radovi na reciklažnom dvorištu za koje smo prije 10-ak dana ishodili građevinsku dozvolu.

Kako pristižu građevinske dozvole, tako napreduju radovi, kaže Jurjević pa podsjeća da za projekt čitavoga Centra treba dobiti čak 13 građevinskih dozvola:

Osim dobivenih, tu su još natkriveno skladište, transportni centar, upravna zgrada, postrojenje mehaničko-biološke obrade otpada, ulazno-izlazna zona, odlagalište za inertni otpad, odlagalište za neopasni otpad, područje za obradu oborinskih voda i odlagališnog plina. To je sveukupno 13 građevinskih dozvola.

Do usmjeravanja otpada u Biljane Donje dijele nas otprilike dvije godine. Dotad odgovorni moraju pronaći alternativnu lokaciju za zbrinjavanje otpada i početi sa sanacijom Dikla.

CGO BILJANE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.