Hrvatski radio

Radio Zadar

Naše ulice, naš izbor

15.09.2014.

12:03

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadar se i ove godine priključuje Europskom tjednu kretanja - manifestaciji posvećenoj održivoj mobilnosti. Slogan 13. izdanja je " Naše ulice, naš izbor", a središnji dio višednevnog programa održava se 22. rujna.

Zatvaranje ulice Bedemi zadarskih pobuna za sav promet uz organiziranu šetnju do Pozdrava suncu, besplatan prijevoz autobusima Liburnije na relaciji Kolodvor - Poluotok - glavni su događaji tog dana. Više o svemu danas je na konferenciji za novinare govorila gradska pročelnica Andreja Baraba:

Europski tjedan kretanja je manifestacija koja se svake godine održava pod pokroviteljstvom Europske komisije od 16. do 22. rujna, do sada se uključilo preko 1700 gradova iz cijeloga svijeta, od toga osam gradova iz Hrvatske, a moram naglasiti i kako je Zadar jedini iz Dalmacije.  

Katja Pijaca iz Udruge Relaks, koja broji 200 članova i djeluje već 20 godina, istaknula je kako građani nisu dovoljno aktivni u svakodnevnom životu:

30 minuta hoda svakoga dana je potrebno svima, to je ono što nam treba to kažu stručnjaci, i svatko može odvojiti toliko vremena.

U sklopu manifestacija na web stranicima grada Zadra provest će se i anketa na upit - Što bi vas potaknulo da u kretanju gradom za svoje svakodnevne potrebe, ostavite automobil kod kuće ?.

Iz Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije najavljuju provođenje mapiranja grada s ciljem povećanja slobode kretanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.