Hrvatski radio

Radio Zadar

Nauta Lamjana: radnici zadovoljni presudom

05.12.2014.

12:19

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutkinja trgovačkog suda u Zadru Kornelija Knežević djelomično je prihvatila tužbu kaljskoga brodogradilišta Naute Lamjane protiv Erste banke i Vrtova sunca, te Marine Preko. Nepravomoćno je presudila da Erste banka mora u roku od osam dana izbrisati hipoteku nad nekretninama Nauta Lamjane u visini od sedam i pol milijuna eura.

Naime, sutkinja je u presudi obrazložila kako su Vrtovi sunca pri podizanju kredita kod Banke založili nekretnine povezanoga društva, odnosno Nauta Lamjane, iako je škver već dulje vrijeme bio u financijskim poteškoćama. Sud smatra da su banka i korisnik kredita morali znati za to, te da hipotekom nad nekretninama brodogradilišta oštećuju druge vjerovnike. Radnici su zadovoljni takvom presudom, kaže sindikalac Mario KoštaOvo uvelike mijenja stečajni postupak jer tih pedeset šest milijuna kuna je omogućavalo Erste banci da na temelju tog razlučnog prava ima 83 posto glasova u skupštini vjerovnika. Da tako nije bilo na prvom ročištu, radnici bi imali većinu zajedno s državom, upravljali bi cijelim tijekom stečajnoga postupka, postavili bi svog stečajnog upravitelja, odmah bi izradili stečajni plan i Nauta Lamjana bi odavno izašla iz stečaja. Skupština vjerovnika zakazana je za 17. ovoga mjeseca, kada se donose neke bitne odluke. Mislim da bi trebalo zastati s tim, dok ovakva odluka ne postane pravomoćna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.