Hrvatski radio

Radio Zadar

Neiskorišteni potencijal Vranskog jezera

06.08.2015.

12:17

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Park prirode Vransko jezero godišnje posjeti između 50 i 100 000 ljudi. Zbog loše infrastrukture naplati se tek 10 000 ulaznica. Prioritet uprave Parka stoga je rješavanje tog problema.

Park prirode Vransko jezero obuhvaća 57 četvornih kilometara. Meka je za ribiče i bicikliste, ljubitelje prirode i promatrače ptica. Čitavo Vransko jezero i njegov poseban ornitološki rezervat uvršteni su u najznačajnija močvarna staništa. Na žalost, sadašnja infrastruktura ne dozvoljava iskorištavanje njegovog punog turističkog potencijala, a poseban problem je naplata ulaznica, ističe ravnatelj Parka prirode Danijel Katičin.

Jer se u Park ulazi na otprilike 23 mjesta. Mi kontroliramo praktično samo 2. Pokušavamo napraviti takvu infrastrukturu da kad čovjek uđe u Park da može obići sve atraktivne točke u Parku bez da izlazi van. Sad mora izlaziti van. To je dosta problematično , zato mi i nismo u stanju sve posjetitelje na neki način evidentirati, a kamoli naplatiti ulaz.

U infrastrukturu parka u sljedećih nekoliko godina uložit će se 4 milijuna kuna. Izgradnja pontonskog pristaništa, obnova kompletne signalizacije, nabava električnog broda samo su neke od planiranih investicija:  

Mi smo u fazi projektiranja broda s Hrvatskim brodarskim institutom. Radi se o tome da bi on bio na solarni  pogon, a u perspektivi bi plovio uz ornitološki rezervat, malo dalje da ne plaši ptice.

Namjera je i obnoviti stazu uz ornitološki rezervat:

Pokušavamo obnoviti drvenu poučnu stazu u ornitološkom rezervatu koja je sada pola srušena, a pola u lošem stanju. Znači za 2 milijuna kuna mislimo je potpuno obnoviti i napraviti je puno atraktivnijom.

Vransko jezero je svjetski značajno, no to kod nas još uvijek nije prepoznato. Cilj nam je to promijeniti – ističe ravnatelj Parka prirode Danijel Katičin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.