Hrvatski radio

Radio Zadar

Nepodnošljiva lakoća betoniranja

28.03.2014.

11:41

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod geslom "Nepodnošljiva lakoća betoniranja" ispred Hrvatskog sabora danas je održan prosvjed Zelene akcije koja se protivi donošenju novog Prostornog plana Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Taj je plan problematičan iz više razloga, njime se dozvoljava gradnja novih objekata u nekim od najosjetljivijih područja parka i značajno se proširuje turistička infrastruktura, izjavio je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

"Posebno zabrinjava, kaže Radovanović, što u izradi konačnog prijedloga Plana nisu uvaženi komentari najrelevantnijih institucija - Državnog zavoda za zaštitu prirode i Javne ustanove koja upravlja Nacionalnim parkom Plitvička jezera. Njihovi komentari nisu uvaženi unatoč tome što ih je samo Javna ustanova dostavila čak 56" naglašava Radovanović.

U Zelenoj akciji svjesni su da na području Nacionalnog parka nije moguće zabraniti sve gospodarske aktivnosti, no poručuju da one moraju biti u skladu s načelima održivog razvoja, treba ih ograničiti na tradicijsku poljoprivredu i obrte, te ekoturizam u okviru seoskih domaćinstava.

Zahvati dozvoljeni novim planom mogli bi ugroziti temeljni fenomen zbog kojeg je to područje proglašeno nacionalnim parkom, a u pitanju bi mogao biti doveden i položaj Plitvičkih jezera na UNESCO-voj listi svjetske baštine, tvrdi Zelena akcija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.