Hrvatski radio

Radio Zadar

Nezaboravno iskustvo

23.05.2014.

14:31

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahvaljujući humanitarnoj udruzi „Jak kao Jakov" koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima, petnaestak mališana danas su bili gosti zrakoplovne baze u Zemuniku. Zajedno s pilotima i drugim letačkim osobljem imali su priliku sjesti u kabinu kanadera, helikoptera i drugih letjelica.

   Bio je to njihov prvi zajednički izlet otkako više od tri godine djeluja Udruga Jak kao Jakov. Najprije su isprobali pilotske kacige, potom izrađivali avione od papira, te na kraju i sami sjeli u pilotsku kabinu. Petogodišnja Tia bila je nestrpljiva, a tri godine starija Roka brzo se privikla na upravljačke komande helikoptera.

  Sve to mogu zahvaliti dobroti i humanosti hrvatskih ratnih pilota i drugoga osoblja koji su tijekom prošlih božićnih i novogodišnjih blagdana poželjeli posjetiti male pacijente i uljepšati im bar jedan dan, kaže bojnik Matija Vrđuka, zapovjednik akrobatske skupine Krila Oluje.

  U nešto više od tri godine postojanja Udruge Jak kao Jakov, koja djeluje u spomen na dječaka Jakova Rubidia, koji je s 13 godina izgubio bitku s opakom bolesti, udruga je pomogla oko 70-ero djece i njihovih obitelji, kaže Jakovljeva mama Ivančica. 

  Jakov bi, da je pobijedio bolest, u svibnju slavio rođendan. U sjećanje na njega sa zadarskog Pozdrava suncu poletjelo je više desetaka papirnatih aviona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.