Hrvatski radio

Radio Zadar

Nezapamćeno kišno ljeto

31.08.2014.

11:09

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je u srpnju tijekom 24 sata palo gotovo 110 mm kiše po četvornome metru. To je najveća dnevna količina izmjerena tijekom srpnja u povijesti mjerenja.


Ljeto koje je na izmaku nezapamćeno je po količini oborina, svjedoče aktualni podaci, ali stručnjaci pozivaju da se na ozbiljnije klimatološke ocjene pričeka još neko vrijeme.
 

   Dugoročnu prognozu kako bi ljeto moglo biti vlažno, snažno je poduprla već 6. lipnja olujna kiša u Dubrovniku, kada je palo oko 85 milimetara po četvornome metru. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, primjerice na Komiži je u pet uzastopnih dana ukupna količina oborine iznosila 176 mm, s time da je u jednom danu palo gotovo 85 milimetara po četvornome metru!

    U Zadru je u srpnju tijekom 24 sata palo gotovo 110 mm kiše po četvornome metru. To je najveća dnevna količina izmjerena tijekom srpnja u povijesti mjerenja, odnosno od 1961., budući je dosadašnja maksimalna oborina od 66,5 mm zabilježena 3. srpnja 1979. godine. Ekstremna količina oborina od 89,1 mm ponovila se u Zadru i zadnjeg dana srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.