Hrvatski radio

Radio Zadar

Nije sve tako crno

16.10.2014.

12:08

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iznad Tinja, mjestašca u srcu Ravnih kotara, veliki je nasad maslina - oko 12 tisuća stabala zasađenih na razminiranom području. Berba je u tijeku.

Prema riječima berača Ivice Perkovića ove godine na nasadima PZ Masvin, ima više maslina nego prošle godine.

Ja mislim po mojoj procjeni da ima više. Gledajući na ovu godinu mi smo solidni prema ostalima.

Berba je počela prije desetak dana, a pobrano je oko 25 posto ukupnog uroda, kaže direktor Mavina Radoslav Bobanović.

 

Rezultati odlični, jednostavno odlični na ovu tešku godinu. Od svih nepogoda insekata čini nam se da smo u nešto pogodili ove godine u sridu.

S obzirom na to da su nasadi veliki, a berača premalo, u Masvinu traže još najmanje četrdesetak novih ljudi za berbu. Zarada je sasvim pristojna - dvjestotinjak kuna dnevno. Berba će trajati još najmane dvadesetak dana.

Treba nam ljudskih ruku uz dužno poštovanje tehnici, uz svo naše zalaganje i ostalo, evo jednostavno smo otvoreni i tražimo berače.

Bobanović tvrdi da su dobri rezultati plod stručnog rada i iskustva, a i područje na kojem je nasad maslina je dobro pripremljen, kamenit. Oni koji su imali nasade na samoj zemlji, nisu bili te sreće jer nisu ni mogli ući među svoja stabla kako bi ih zaštitili. Gordana Dragun iz Poljoprivredne savjetodavne službe u Zadru.

Ove godine prilike koje su bile u vrijeme sazrijevanja ploda možemo očekivati - ne kod svih, ali kod velikog broja maslinara ulje nestabilno i lošije kvalitete. Ne ekstra djevičansko nego ulja koja se mogu svrstati u djevičanska ulja.

Prošle godine u 35 uljara na zadarskom području prerađeno je 36000 tona ploda. Ova će godina biti mnogo lošija, a to bi moglo donijeti poskupljenje ulja. U Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi ipak misle da se to neće dogoditi jer će kvaliteta ulja biti niža. U Masvinu potvrđuju da neće podizati cijenu - i dalje ostaje na deset eura za litru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.