Hrvatski radio

Radio Zadar

Nin: 6. Festival sunca i svjetlosti

21.06.2014.

07:00

Autor: HRT centar Zadar / TZ Nin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Manifestacija se temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa.

12,30 Individualni dolazak do crkve sv. Križa zbog  „Igre sunca u crkvi sv. Križa“

12,51 Promatranje sunčevih sjena u crkvi sv.Križa u trenutku suncostaja (solsticija)

16,30 – 19,00 Likovna radionica za djecu, mlade i sve one koji se tako osjećaju

Tema: crkva sv. Križa u cvijeću za vrijeme suncostaja 

Osiguran papir za crtanje za različite tehnike : olovka, ugljen, pastele, vodene  bojice, drvene bojice      

Ukoliko se crkva sv. Križa želi crtati u drugoj tehnici mole se sudionici da ponesu potreban pribor za rad

 Mjesto radionice: Crkva sv. Križa

(u slučaju lošeg vremena radionica će se održati u Župnoj dvorani u Ninu)

20,00 Prikazivanje filma „Broj iz svjetlosti” Mladena Pejakovića u Baroknoj kući

20,10 Znanstvena i stručna predavanja

21,15 Promatranje Mjeseca i zvijezda uz pomoć teleskopa

 

 

Koje sve tajne i izvanredne, našem umu još uvijek nedokučive, ideje i puteve ostvarenja, krije ninska crkva sv. Križa? I kako to igra sunca, svjetla i sjene nepogrešivo poput kalendara i sunčanog sata govori o dobu godine, mjesecu, pa i satu?! 

Prvi Festival Sunca i svjetlosti jedinstvena je manifestacija održana u crkvi sv. Križa prvoga dana ljeta 2009. godine, Međunarodne godine astronomije. U pravo vrijeme i na pravom mjestu! 

Ova se manifestacija – jedinstvena baš kao što je to i ova crkva nazvana najmanjom katedralom na svijetu - temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa, predromaničke građevine križnoga tlocrta s kupolom koja ima osobite karakteristike. Naime, svaka strana crkve ima ovalni otvor, a njezina je izgradnja i pozicija u odnosu na položaj sunca kroz čitavu godinu – kako je objasnio znanstvenik Mladen Pejaković – zavisna o zimskom i ljetnom suncostaju (solsticiju) i proljetnoj i jesenjskoj ravnodnevnici (ekvinociju) te je kreirana tako da služi kao sunčani sat i kalendar. 

Upravo je stoga promatranje igre svjetla i sjene izniman doživljaj za djecu i odrasle, znanstvenike i sve posjetitelje. Prilika je to i za promociju astronomskog i arhitektonskoga značaja crkve Sv. Križa koju neki znalci uspoređuju sa Stonehengeom. Uz ljepotu igre svjetla i sjene u ovom jedinstvenom zdanju te uzbuđenju upravo započetog ljeta, ovaj jedinstveni festival ima sve više poklonika koji uživaju u igri svjetla i sunca, sudjeluju u kreativnim radionicama i slušaju zanimljiva znanstvena i stručna predavanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.