Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova generacija pilota

16.10.2014.

08:44

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik, počela je letačka izobrazba 20. naraštaja učenika-letača.

Letačka obuka u Eskadrili aviona provodi se na avionu Pilatus PC-9 M, dok se obuka za pilote helikoptera izvodi na helikopteru Bell 206 B. Svi polaznici prethodno su uspješno završili selekcijsko letenje, program teorijske nastave i temeljnju padobransku obuku, te sadržaje iz razdjela letačke obuke temeljnog, navigacijskog i grupnog letenja u trajanju 50 sati naleta po polazniku na avionu ZLIN 242 L.

Nastavnik letenja na helikopteru  BELL 206 B, bojnik Marin Klarin, naglasio je da je prvi let u trajanju sat vremena informativne naravi gdje učenik-letač upoznaje  prostor kabine helikoptera, prati prostore rute i općenito manevre i režime leta.

U okviru prvog leta je i prikaz lebdenja a zatim slijede prve lekcije iz razdjela temeljnog letenja, gdje će do punog izražaja doći kvalitetna priprema i početak usvajanja potrebnih letačkih vještina i sposobnosti budućih pilota, istaknuo je Klarin.

Letačka obuka u eskadrilama u Zemuniku traje do lipnja 2016. godine, a obuhvaća temeljno, navigacijsko, grupno, instrumentalno, noćno i namjensko letenje u trajanju 200 sati pojedinačnog naleta, a sve pod stručnim vodstvom nastavnika letenja.  

Polaznici obuke za pilote helikoptera završiti će i obuku za noćno letenje uz pomoć opreme za noćno letenje (NVG - Night Vision Gogles). Nakon cjelokupnog ciklusa obuke piloti dobivaju časnički čin poručnika te se rapoređuju u postrojbe sukladno potrebama HRZ i PZO.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.