Hrvatski radio

Radio Zadar

Nova karta regionalnih potpora unazadila Hrvatsku

16.05.2014.

12:05

Autor: HRT-Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijeloj Hrvatskoj su zbog lošeg sustava smanjene regionalne potpore. Više pomoći dobivat će razvijeniji nego nerazvijeniji dijelovi Hrvatske – tvrde hrvatski župani.

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, hrvatski župani upozorili su kako je nova karta regionalnih potpora pokazala potpunu promašenost podjele Hrvatske na dvije statističke regije i apsolutno unazadila i Kontinentalni i Jadranski dio Hrvatske. 

Zbog nove karte regionalnih potpora cijeloj državi su smanjene regionalne potpore, a rezultat takve podijele je da nerazvijeniji dio Hrvatske dobiva manje potpore u odnosu na razvijenije. Primjerice, gradovi poput Pule, Dubrovnika i Splita dobit će više pomoći od manjih gradova kao što su Vukovar, Hrvatska Kostajnica ili Zlatar. Ovakvom podjelom, smatraju svi hrvatski župani, Vlada RH maksimalno je pogodovala Gradu Zagrebu, koji se ni do sada nije pokazao kao jedinica lokalne samouprave koja je prednjačila u pripremi projekata za fondove EU, dok će ostatak Hrvatske imati velike štete u svom gospodarskom razvoju i privlačenju novih investicija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.